29. června 2010 • 10:55

Nový trenér Anglie? Co třeba Beckham

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie se ještě nevzpamatovala z šokujícího vypadnutí z mistrovství světa a už přemýšlí, kdo by mohl ve funkci reprezentačního trenéra nahradit Fabia Capella. Všemi britskými novinami oběhl nápad, se kterým přišel list The Sun: „Udělejte trenérem Davida Beckhama! Na příkladu Maradony je vidět, že by to mohlo jít.“



Na první pohled je to bláznivý nápad. Na druhý, hmmm, taky. Přesto se touhle myšlenkou v Anglii začalo mnoho lidí seriózně zaobírat. Pokud bude místo reprezentačního trenéra po případném odchodu Fabia Capella volné, proč jej nenabídnout fotbalové ikoně Davidu Beckhamovi?

„Už když ho kamera zabírala u lavičky při tomhle mistrovství, bylo snadné podlehnout dojmu, že právě on je koučem národního týmu,“ napsal list The Sun.

David Beckham se na střídačce dobře bavil.Foto ČTK

Samozřejmě jde o bulvární plátek, ne všechny uvedené důvody pro Beckhamovo angažování byly navíc úplně pádné (jako třeba že „v tom obleku mu to na lavičce slušelo“, nebo že „je docela slavný“).

Několik jiných argumentů se ovšem v potaz brát dá. Třeba, že jeho by hráči rozhodně respektovali. Nebo že když podobný experiment vychází Argentině s Diegem Maradonou, tak proč by si na to neměla troufnout i Anglie.

David Beckham na lavičce Anglie. Zůstane an ní jako nový trenér?Foto Reuters

„Nápad s Diegem se nejdřív zdál mnoha lidem ve jeho vlasti i po celém světě dost bláznivý,“ napsal The Sun. „Jenže tým pod Maradonou hraje na klíčovém turnaji naprosto uvolněně, hráči si fotbal velmi užívají. A kupí výhru za výhrou, to především.“

Za celkem dobrý důvod lze brát i to, že obletovaný a hvězdný Beckham by ze svých hráčů sňal hodně z tlaku, který jinak na fotbalisty Albionu působí.

David Beckham na lavičce Anglie. Zůstane an ní jako nový trenér?Foto Reuters

„Maradonův efekt“ si ověříte třeba ve chvíli, kdy se hraje před zápasem argentinská hymna – to všichni fotografové obklopí slavného trenéra, zato o fotbalisty najednou není zájem. Tak by to bylo i v případě Beckhama. Hráčům samotným by takový stav přinesl velké uvolnění.

Už teď existuje na facebooku skupina požadující angažování Beckhama na místo anglického trenéra. Kdyby si vzal k ruce trenérského odborníka, jenž by mu pomáhal s nutnou profesní teorií, třeba by to nemuselo být horší než s Capellem.

David Beckham na lavičce Anglie. Zůstane an ní jako nový trenér?Foto Reuters

Přestože se na tenhle nápad většina tváří odmítavě. Jako třeba prestižní server football365.com, který napsal: „Z celého toho článku je možné souhlasit jen s tím, že Becks v tom obleku vypadal opravdu dobře.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud