Radek Špryňar
4. října 2017 • 12:13

Faltova budoucnost? Styl Plzně se mi zamlouvá víc než Sparta i Slavia, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítej, další dítě z olomoucké líhně. Po Tomáši Kalasovi se k reprezentaci nově připojilo dynamo Sigmy – Šimon Falta. Pokud rychlonohý záložník nastoupí alespoň v jednom ze závěrečných utkání kvalifikace MS, stane se mužem číslo 43. Pro Karla Jarolíma rozhodně. Dosud vyzkoušel společně s přípravnými zápasy celkem dvaačtyřicet hráčů.



Před rokem běhal po druholigových trávních, objížděl nevzhledné stadiony, kde si o parádní atmosféře mohl nechat jen zdát. Teď je v reprezentaci. Poprvé v životě. „Je to nová a nečekaná výzva. Přijel jsem se ukázat a poprat se o to, aby mě trenér ještě někdy nominoval,“ praví se zřetelným ostychem v hlase, i když se snaží tvářit naprosto sebejistě.

Kde se vůbec Šimon Falta vzal? Na střední škole koketoval s atletikou. V Olomouci byl součástí běžecké štafety, jež dodnes drží rekord ve své kategorii. Mimochodem, dalším členem byl jistý Tomáš Kalas, zbylými dvěma do party současní spoluhráči z Olomouce – Tomáš Zahradníček a Jakub Habusta, všichni ročník 1993. „Na škole se nám to sešlo, vyhráli jsme středoškolský pohár časem, který není dodnes překonaný,“ líčí Falta.

Nakonec ale suverénně zvítězil fotbal. Rychlost ve svalech dovede uplatnit i na trávníku. V Olomouci patří mezi lídry týmu Václava Jílka, který v první třetině HET ligy šokuje český fotbalový prostor nejen výsledky a druhým místem v tabulce, ale především pohledným fotbalem s moderními atributy. Falta střílí góly, přihrává na ně (tři branky, jedna asistence).

Překvapivý reprezentant Falta: Kluci v Olomouci mi gratulovali
Video se připravuje ...

Ne vždy to platilo. I on musel projít proměnou, s kterou mu výrazně pomohl právě současný olomoucký kouč. „Prošel jsem si dobrými i špatnými časy. Až trenér Jílek mi dal větší důvěru. Musel jsem se změnit, abych se v Olomouci prosadil a mohl v ní zůstat. Nešlo o přístup k fotbalu, nikdy jsem nebyl flink. Spíš šlo o to v určitých situacích vzít na sebe zodpovědnost,“ bezelstně vypravuje.

V Olomouci platil za hráče s výjimečně dynamickými a rychlostními předpoklady, ale také za jinak celkem nevýrazný typ, který se čas od času schová za záda zkušenějších borců. Jílek ho takového nepotřeboval. Po odchodu starších ročníků po něm chtěl, aby patřil k viditelným členům Sigmy na hřišti i v kabině. „Už vím, že některé situace prostě musím vzít na sebe. Čeká se to ode mě,“ říká.

Daří se mu, i proto je Sigma nejbližším pronásledovatelem suverénní Plzně. „Pokud si ale Viktoria udrží formu, titul si pohlídá. Liga je už jenom o ní. V Olomouci se snažíme hrát podobným stylem. Trenér po nás vyžaduje agresivní rychlý fotbal, ale srovnávat se s Plzní v tuhle chvíli úplně nemůžeme. Vyšel nám start sezony, to je celé,“ zůstává nohama na zemi. 

Pokud bude pokračovat ve výkonech ze startu sezony, může se odrazit k angažmá ve větším klubu. "Uvidím, jaký o mě bude zájem. Stylem hry se mi nejvíc zamlouvá Plzeň. Víc než Sparta nebo Slavia," naznačuje, kam by se případně mohly ubírat jeho další kroky.

Musíme napravit svou reputaci, říkají Češi před cestou do Baku
Video se připravuje ...

Jarolím: Dám šanci i hráčům, kteří tolik nehráli. Chválí Kadlece
Video se připravuje ...

Kadlec po roce v reprezentaci: Člověk musí spadnout dolů, aby si uvědomil některé věci
Video se připravuje ...

Svěřenci Jarolíma trénovali na Strahově, místo Škody a Selassiho Kadlec a Sýkora
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud