Jonáš Bartoš
3. září 2021 • 05:00

Češi v Ostravě: Turbo Coufal i Hložek jako Zidane. Ale ta efektivita...

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Bránícího soka měli na talíři. Pakticky celý zápas valili na jednu bránu a kontrolovali hru. Přesto vstřelili čeští fotbalisté v důležitém kvalifikačním utkání proti Bělorusku jedinou branku. Takže tři body ano, radost z gólostroje bohužel nikoliv. Co předvedl národní tým vydatně povzbuzujícímu ostravskému publiku?

  • Efektně bez efektivity

    Zápas na jednu bránu, kdy Češi kvalitou válcovali o poznání slabšího soupeře. Jenže nadšeně fandící diváci v Ostravě si zakřičeli gól pouze jednou, když dostal míč do sítě Antonín Barák. Množství mnohdy i nápaditých kombinací končilo vesměs na hraně vápna. Češi si vytvořili spousty útočných pozic, vyslali mraky střel. Z křídel sázeli balony do vápna, ale účinné ostré centry, kvůli nimž byl v sestavě Martin Doležal, chyběly. Jeden zásah je v takovém utkání ukrutně málo. „Nebylo to jednoduché. Chyba, že jsme nepřidali druhou branku, pak by to třeba dopadlo vyšším rozdílem,“ litoval trenér Jaroslav Šilhavý.

    Jaroslav Šilhavý uděluje pokyny během utkání s BěloruskemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Hložkův taneček

    V zápase číslo osm za áčko nastoupil devatenáctletý talent podruhé v základu. Klíčová situace, kterou pomohl vytvořit, se musela líbit. Adam Hložek se nejdříve pokusil o „zidanovku“, tedy známou kličku s otočkou přes balon. Zcela mu nevyšla, přesto se po ní dostal k úniku do vápna. Z levé strany se na tři kroky dostal před obránce a narýsoval milimetrový pas pro Antonína Baráka, který bez problémů uklidil míč do brány. Hložek si zapsal asistenci. „Chtěli jsme, aby doplňoval Martina (Doležala) a chodil pod něj, ale součinnost tam vázla. Jsme rádi, že se dostával i ve druhém poločase do šancí, snažil se jeden na jednoho. Odehrál standardní výkon, věříme, že ty další budou ještě lepší,“ podotkl Šilhavý.

  • Turbo Coufal

    Hráč zápasu. Na pravé straně kmital po celé šířce, zdá se, že jemu nikdy nedojdou baterky. Do vápna nasypal obrovské množství centrů, znovu ukazuje, jak za jediný rok v Premier League ohromně vyrostl. K výkonu mu chyběl nějaký bod do statistik, protože množství balonů z jeho pravačky nedokázal nikdo zužitkovat. Fungovala spolupráce s Jakubem Janktem, který si jako levák sekal z pravé straně balony do středu a uvolňoval prostor pro turbo z West Hamu. „Výborný výkon. Naše pravá strana byla mnohem nebezpečnější, než levá,“ chválil Šilhavý.

  • Palič Jankto

    Střílel, odkud mohl, neustále se tlačil do zakončení. Už v 8. minutě z dálky napřáhl a málem nachytal běloruského gólmana, o pár minut později pálil podobně. Jednou mohl spíš hledat lépe postaveného Baráka. Největší šanci měl po prudkém centru krz vápno od střídajícího Vydry, ale hlavou nedokázal nasměrovat míč do sítě. Z mnoha pokusů tak nebylo nic, mizerná produktivita jeho odvážný výkon zbytečně sráží. Hřiště opustil předčasně kvůli křečím. „Měl křeče, zakouslé vlčáky a nemohl se skoro postavit. Museli jsme ho vyndat, naštěstí to nebude nic vážného,“ doufal Šilhavý. 

  • Barák v pohybu

    Gólem rozhodl utkání, pracoval na obrovském prostoru. Když Češi potřebovali tvořit a rozjíždět akce, byl u nich levonohý záložník z Hellasu Verona. Barákovi zápas poměrně sedl, technikou a klidem na míči na soupeře platil. Ještě to chtělo být o něco přesnější a nebát se zakončení, aby branek v utkání mohlo být ještě víc... „Celý zápas jsme chtěli hrát nahoru dopředu, dávali tam ofenzivní hráče, co jsme střídali, chtěli jsme přidat branky a odměnit fanoušky, kteří byli skvěli, fandili velmi dobře,“ ocenil český kouč.

     

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud