24. listopadu 2022 • 14:30

SESTŘIH: Švýcarsko - Kamerun 1:0. Rozhodl Embolo, proti „svým“ neslavil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní zápas skupiny G na fotbalovém mistrovství světa mezi Švýcarskem a Kamerunem skončil těsnou výhrou evropského celku 1:0. Utkání rozhodl rodák z hlavního města Kamerunu Breel Embolo. Švýcarský útočník, který v pěti letech s rodinou emigroval z Afriky na starý kontinent, vítězný gól neslavil. Fotbalisté Kamerunu se na závěrečný tlak nezmohli, ojedinělé šance z protiútoků dokázal vždy zlikvidovat spolehlivý brankář Yann Sommer.



Kamerun prodloužil nelichotivou bilanci na mistrovství světa, prohrál osmý zápas v řadě a na výhru čeká od roku 2002. Švýcarsko bude usilovat o třetí postup do osmifinále za sebou, stejně jako před čtyřmi lety se ve skupině střetne ještě s Brazílií a Srbskem. S Jihoameričany se fotbalisté ze země helvétského kříže utkají v pondělí, ve stejný den se Kamerun střetne se Srbskem.

Švýcaři nastoupili ve stejné základní sestavě jako v utkání s českým výběrem v posledním kole Ligy národů, na rozdíl od zářijového zápasu se jim ale nepodařilo prosadit v úvodním dějství. Začátek zápasu vyšel lépe fotbalistům Kamerunu, kteří hrozili z protiútoků. Šance na otevření skóre měli Toko Ekambi, Choupo-Moting i Hongla, jejich střely ale skončily mimo branku nebo na skvěle chytajícím Sommerovi.

Tři minuty po změně stran šli ale do vedení Švýcaři, a to hned z první střely mezi tyče. Shaqiri z pravé strany nacentroval do vápna, kde našel Embola. Útočník Monaka neměl problém zakončit do odkryté branky. Z trefy do sítě týmu ze své rodné země se na rozdíl od spoluhráčů nijak bouřlivě neradoval a dokonce se na soupeře obrátil s omluvným gestem.

V 66. minutě se dostal ve vápně ke střele Vargas, jeho střelu ale Onana reflexivním zákrokem vyrazil. Z následného rohového kopu mohl druhou branku přidat Embolo, Shaqiriho centr ale na poslední chvíli odvrátil Anguissa. Na druhé straně postupoval směrem k brance Choupo-Moting a jeho pokus z ostrého úhlu si pohlídal Sommer.

Kamerunci se v závěru zápasu na vyrovnání nezmohli, přes poctivě bránící Švýcary se do šance nedostali, naopak mohli ještě inkasovat. Střídající Seferovic se díky důrazu dostal do gólové příležitosti, jeho střelu ale obětavě zblokoval na roh stoper Castelletto.

Švýcaři prodloužili sérii úvodních zápasů na MS bez porážky trvající od roku 1966. Kamerun čeká na bodový zisk z finálového turnaje od 6. června 2002, kdy africké mužstvo porazilo Saúdskou Arábii 1:0.

Góly

Domácí: 48. Embolo

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Ric. Rodríguez (90. Cömert) – Freuler, Xhaka (C) – Shaqiri (72. Okafor), Sow (72. Frei), R. Vargas (81. Rieder) – Embolo (72. Seferović).

Hosté: An. Onana – Fai, Castelletto, N'Koulou, Tolo – Hongla (68. Ondoua), Gouet, Anguissa – Mbeumo (81. Ngamaleu), Choupo-Moting (C) (74. Aboubakar), Toko Ekambi (74. NKoudou).

Náhradníci

Domácí: Aebischer, Cömert, Fassnacht, Fernandes, Frei, Jashari, Köhn, Kobel, Omlin, Schär, Rieder, Zakaria, Okafor, Seferović

Hosté: Epassy, Ngapandouetnbu, Ebosse, Mbaizo, Wooh, Kunde, Mbekeli, Ntcham, Ondoua, Aboubakar, Bassogog, Marou, Ngamaleu, NKoudou, Nsamé

Karty

Domácí: Elvedi, Akanji

Hosté: Fai

Rozhodčí

Facundo Tello – E. Bralovsky, G. Chade (ARG)

Stadion

Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Katar

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 0 1 3:1 6
2. Švýcarsko 3 2 0 1 4:3 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4:4 4
4. Srbsko 3 0 1 2 5:8 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud