30. listopadu 2022 • 17:55

SESTŘIH: Austrálie - Dánsko 1:0. Euforie a druhý postup v historii

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Austrálie ve třetím utkání na mistrovství světa nečekaně porazili Dánsko 1:0 a postoupili do osmifinále z druhého místa skupiny D. Zápas ve Vakře rozhodl v 60. minutě Mathew Leckie. Australané si na světovém šampionátu zahrají vyřazovací fázi podruhé v historii a poprvé po 16 letech, v sobotním osmifinále nastoupí proti vítězům skupiny C.



Svěřenci trenéra Grahama Arnolda na katarském turnaji zvítězili podruhé za sebou 1:0. Dánové obsadili v tabulce poslední příčku s jedním bodem. Obhájci zlata z Francie v souběžně hraném duelu podlehli Tunisku 0:1, díky lepšímu skóre ale postoupili z první pozice.

Zřejmě do největší šance úvodního poločasu se dostali v 11. minutě Dánové. Jensen z úhlu postupoval sám na Ryana, ale australský brankář jeho ránu vyrazil nad břevno. O chvíli později Ryan s problémy nohou zastavil i míč tečovaný jeho spoluhráčem Souttarem po akci Mähleho.

Semifinalisté loňského Eura, kteří mohli postoupit jen v případě výhry, ve zbytku nezáživné první půle častěji drželi míč, v ofenzivě se ale hodně trápili a byli nepřesní. Velké příležitosti si nevypracovali ani dobře bránící Australané.

Trenér Dánů Hjulmand do druhého dějství poslal krajního obránce Baha, který působil i v pražské Slavii. Po změně stran zpočátku byli aktivnější Australané, Irvine z nadějné pozice v šestnáctce vysoko přestřelil. Dánský favorit začal mít převahu, jenže jeho hře nadále chyběl nějaký nápad.

Australané otevřeli skóre v 60. minutě z rychlého protiútoku. Leckie si poradil s bránícím Mählem a přízemní střelou k tyči překonal gólmana Schmeichela. Jednatřicetiletý ofenzivní hráč Melbourne City vstřelil první gól na turnaji a 14. v reprezentaci.

Bezradní Dánové se dlouho nedokázali dostat do soustavnějšího tlaku ani šancí. Až v 88. minutě Bah z pokutového území zamířil mimo a v nastavení Ryan zblízka vychytal střídajícího Dolberga. Severoevropské mužstvo na MS nedokázalo zvítězit pošesté za sebou.

Góly

Domácí: 60. Leckie

Hosté:

Sestavy

Domácí: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behich – Leckie (88. Hrustić), Irvine, Mooy, Goodwin (46. Baccus) – McGree (73. Wright), Duke (82. MacLaren).

Hosté: Schmeichel – Mæhle (69. Cornelius), A. Christensen, Andersen, Kristensen (46. Bah) – Jensen (59. Damsgaard), Højbjerg – Lindstrøm, Eriksen, Olsen (69. Skov) – Braithwaite (59. Dolberg).

Náhradníci

Domácí: Atkinson, Karačić, Tilio, Wright, MacLaren, Hrustic, Mabil, Redmayne, Devlin, Vuković, Deng, Kuol, King, Cummings, Baccus

Hosté: Nelsson, Kjaer, Dolberg, Damsgaard, Nörgaard, Christensen, Larsen, Wass, Wind, Poulsen, Cornelius, Rönnow, Skov, Bah

Karty

Domácí: Behich, Degenek

Hosté: Skov

Rozhodčí

Ghorbál – Gúrárí, Etšiálí (ALG)

Stadion

Istád al-Džanúb, al-Wakra

Návštěva

41 232 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 0 1 6:3 6
2. Austrálie 3 2 0 1 3:4 6
3. Tunisko 3 1 1 1 1:1 4
4. Dánsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud