Jiří Fejgl
14. prosince 2022 • 22:45

Nejslabší? Bek odpověděl kritikům. Rozhodl pro bratra a prezidenta

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Šedesát let se čeká na vládce, který obhájí trůn. Naposledy v roce 1962 Brazílie v Chile, kde ve finále zdolala Čechoslováky, zopakovala čtyři roky starý triumf na mistrovství světa. Nyní jsou od stejného kousku jeden zápas Francouzi, šampioni z Ruska 2018. V semifinále zdolali hrdé Maroko 2:0, v neděli se pokusí do země zašlapat sen Lionela Messiho a jeho Argentiny.



Na tribuně prezident Emmanuel Macron, to už musí něco být. Jasně, hraje se semifinále šampionátu. Potkávají se dvě blízké země, proto nechybí. Na stadionu Al Bajt připomínajícím obří arabský stan se dočká triumfu své Francie i zajímavých příběhů obou branek.

Na výsledek mají značný vliv události, jež prožil zadák Maroka Džavád Jamík v první půli. Ve dvou případech velmi výrazně zasáhl do toku zápasu. Pokaždé to pro něj skončilo nevalně, i když jednou měl prostě jen smůlu.

V první chvíli však ne, to fatálně chyboval. V 5. minutě zběsile vyrazil proti kolmé přihrávce na Antoinea Griezmanna. Zkušený myslitel si však počkal, soupeř balon nevypíchl a on mohl valit směr brána. Přihrál Kylianovi Mbappému, jehož střelu zadáci zablokovali, míč se však odrazil směrem, kde byl nachystán Théo Hernandez.

Levý bek byl ve Francii kritizován, prý je nejslabším článkem sestavy. Ostatně šampionát začínal mezi náhradníky, první volbou byl jeho bratr Lucas, opora Bayernu Mnichov. Ten si však v prvním duelu proti Austrálii přetrhl kolenní vazy a odcestoval.

Šanci dostal zadák AC Milán (ano, lavice náhradníků Francie je nadupaná borci z klubů největších) a zahlásil: „Lulu to má velice těžké. Jeho zranění je na dlouhou dobu. Hraju pro něj.“ Proti Maroku slova naplnil. Míč uklidil karatistickým kopem do sítě.

První trefa Francie? Třeba se Hernández při zakončení inspiroval u Zlatana
Video se připravuje ...

Maroko inkasovalo na turnaji první „klasický“ gól. Zatím si totiž dalo pouze jeden vlastní. Brankář Jasín Bunú nebyl překonán ani v penaltovém rozstřelu v osmifinále se Španělskem. Až nyní.

Jamík se pak připomněl minutu před půlí. Po rohu k němu padal balon z výšky, on ho bez rozpaků napálil nůžkami. Trefil se sice holenní, střela to však byla precizní. Tedy téměř. O cenu za gól turnaje ho dělila tyč. Konstrukce totiž balon zastavila.

Francouzi měli jinak více šancí, například Olivier Giroud trefil tyč. Po přestávce se pak spolehli na svou zkušenost a rychlost vepředu. Nakonec i proto byl Giroud vystřídán, chtělo to více hbitosti, on má jiné nezpochybnitelné přednosti.

Přístup se vyplatil. Nováček na hřišti Randal Kolo Muani v 79. minutě definitivně rozsekl průběh duelu. Na trávníku byl v tu chvíli pouze čtyřiačtyřicet vteřin. Stal se třetím nejrychleji skórujícím náhradníkem v historii. Rekord drží dán Ebbe Sand, jenž se v roce 1998 (právě ve Francii) prosadil proti Nigérii.

Maroko hrálo atraktivně, rychle, jenže francouzská mašina je těžko překonatelná. Uvidí se, zda ji rozhodí v neděli Messi a spol.

Pohled Jiřího Fejgla:  Když rozhodčí nepíská

Mohl zapískat zákrok na Kyliana Mbappého ve druhé půli, byl dost ostrý. Možná i pár dalších faulů. Jenže rozhodčí Cesar Ramos se rozhodl, že neudělá ze semifinále fotbalového mistrovství světa bramboračku.

Píšťalku držel často dál od úst, Francouzi i Maročané přitom šli do boje ve velkém tempu, důrazně, agresivně, prostě na plné pecky. Mexičan je nechal být ve stylu: „Chlapci, rozdejte si to na férovku.“ Bylo to dobré rozhodnutí, zápas bavil, k čemuž sudí přispěl mírou více než zanedbatelnou.

Méně je prostě často více.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud