12. prosince 2012 • 04:00

Trenér Bílek vysvětluje: Proč nehrajeme atraktivnější fotbal

Autor: kah, kap, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační kouč Michal Bílek stále trvá na tom, že národní tým v kvalifikačním zápase s Bulharskem (0:0) neměl na to, aby předváděl lepší fotbal. Problematiku toho, proč jeho mužstvo nehraje atraktivněji, vysvětluje v rozhovoru pro deník Sport. Ten najdete v plném znění v dnešním tištěném vydání.



Bílkův výrok, že současná reprezentace momentálně na víc nemá, pobouřil celou fotbalovou veřejnost. Objevovaly se hlasy, že trenér by se měl podobným prohlášením vyvarovat a raději nabudit tým k lepším výkonům.

Ale i s odstupem času Bílek názor nezměnil. „Řekl jsem to, jak jsem to cítil. A nic bych na tom neměnil. Národní tým v danou chvíli opravdu neměl na to, aby předváděl lepší fotbal směrem dopředu,“ říká v rozhovoru pro deník Sport. Vysvětluje to absencemi klíčových hráčů a poklesu formy u některých jedinců.

Na konkrétní dotaz, proč nehraje národní tým atraktivnější fotbal, tak odpověděl:

„Vrátím se zase k baráži, kdy jsme něco nastartovali a šlo to nahoru. Kulminovalo to na šampionátu. Po něm jsme měli velmi dobrý pocit a věřili jsme, že tu laťku budeme držet nahoře dál. Věřím tomu, že bychom ji drželi, nebýt toho, co nás potkalo. Na podzim jsme se ocitli v těžké situaci, kdy jsme měli spoustu zraněných. Nemáme tak široký kádr, abychom mohli nahradit hráče, jako je Rosický.“

Bílek říká, že proslulý výrok se týkal pouze utkání s Bulharskem. Prý nemluvil o situaci, kdy budou všichni hráči fit a nebudou mít žádné další problémy.

„Šlo o ten jeden konkrétní zápas. V té chvíli jsme bohužel na víc neměli. Gebre Selassie v létě přestoupil, Plašil měl zánět achilovky a po EURO netrénoval, Jiráček měl problémy v klubu, Petržela a Pekhart to samé. Plus hráči, kteří chyběli úplně. To je obrovský zásah,“ uvedl Bílek.

Redaktoři Sportu, kteří rozhovor s reprezentačním koučem vedli, reagovali, že je úkolem trenéra, aby v takové chvíli vymyslel něco, čím by eliminoval nedostatky týmu a přinesl nadstavbu. Bílek opáčil, že u reprezentace je trenér hrozně závislý na tom, v jaké pohodě hráči přijedou na sraz.

„Není čas na tréninky, u kvalifikačních zápasů máte dva tři tréninky, u přátelských jen jeden. A my jsme prostě v té pohodě nebyli. Po EURO jsme věděli, že máme určité problémy, takže už v srpnu na Ukrajinu jsem chtěl vzít třeba Krejčího, jenže se zranil. Chtěli jsme vyzkoušet Tecla, zranil se. To samé Chramosta nebo Kadlec,“ obhajuje se Bílek.

Rozhovor s Michal Bílkem najdete ve středečním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud