12. listopadu 2020 • 05:00

Záložní sestava, debut i ruce bez trestu. Co ukázala repre v Německu?

Autor: vmn, apr, mik
Vstoupit do diskuse
14
  • Co ukázala česká reprezentace v Německu?Co ukázala česká reprezentace v Německu?FOTO: koláž iSport.cz

    Porážka 0:1 v Německu ve statistikách nebude vypadat špatně, jenže v Lipsku proti sobě rozhodně nenastoupily TOP sestavy obou týmů. Jaroslav Šilhavý i Joachim Löw využili přípravný zápas hlavně k testování variant a Češi toho příliš nepředvedli. Zachránil je výborný výkon Jiřího Pavlenky a možná i nepřítomnost VARu. Jaký dojem zanechal národní tým v Lipsku? 

  • Záložní sestava

    Ze tří zápasů aktuálního srazu byl ten s Němci jediný přípravný. Trenér Jaroslav Šilhavý podle toho stavěl i sestavu a na hřiště poslal od začátku úplně jinou jedenáctku než v posledních zápasech Ligy národů. Václav Černý debutoval, další Václav Jemelka nastoupil podruhé…Zkrátka zkoušení alternativ na všech postech. Až po změně stran se na hřišti ukázali Tomáš Souček, Alex Král nebo Vladimír Darida. Ještě víc testoval na druhé střídačce Joachim Löw a úroveň utkání tomu chvílemi odpovídala.

    Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý během přípravného utkání proti Německu Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý během přípravného utkání proti NěmeckuFoto ČTK / Robert Michael

  • Chodící střed zálohy

    Útočnou hru reprezentace mělo v plánech Jaroslava Šilhavého dirigovat duo Bořek Dočkal – Antonín Barák, ale plán nevyšel. Kapitán Sparty (i reprezentace) a záložník Verony v porovnání s Němci zaostávali, hlavně v pohybu a reakcích. „Němci hráli s chutí, my jsme dělali spoustu chyb, nestíhali jsme si je předávat,“ hodnotil první poločas Jaroslav Šilhavý. Dočkal v úvodu ještě zkusil chytrým zakončením překvapit gólmana Trappa, jenže pak se postupně vytrácel. Jak on, tak Barák také neukázali příliš zodpovědnosti při návratech dozadu. „Němci do toho dali větší kvalitu, odskakování jejich tří útočníků mezi řady nám dělalo problém,“ uznal Barák po zápase. Po necelých 70 minutách oba opustili hřiště.

    Bořek Dočkal s kapitánskou páskou Bořek Dočkal s kapitánskou páskouFoto ČTK

  • Výborný Pavlenka

    Jestli výkon nějakého z českých reprezentantů snese přísnější měřítka, předvedl ho brankář. Jiří Pavlenka se v zemi, kde ho platí, evidentně chtěl předvést a za průchodnou českou obranou si připsal několik skvělých zákroků. Ten nejlepší proti samostatnému úniku Amiriho, ale zdaleka nezůstalo jen u něj. Ve zbytku reprezentačního srazu si ale další start nepřipíše: po zápase zůstal v Německu a připojil se k Brémám.  Werder ho jako svého jediného hráče pustil právě na tento zápas.

    Jiří Pavlenka podal výborný výkon Jiří Pavlenka podal výborný výkonFoto Reuters

  • Hraní rukou bez trestu

    Být na zápase VAR, domácí Německo by s největší pravděpodobností kopalo dvě penalty. Hned dvakrát totiž čeští reprezentanti zahráli v pokutovém území rukou. V 37. minutě to byl Aleš Matějů, kdo srazil centr Philippa Maxe. Krátce po přestávce zase po rohu a následné hlavičce Antonia Rüdigera trefil míč ruku Tomáše Součka, která zabránila jeho cestě na Pavlenkovu branku. Ani v jednom případě to ale hlavní sudí zápasu Andris Treimanis, ani nikdo z jeho kolegů na lajně, nepostřehl.

    Tomáš Souček proti Německu Tomáš Souček proti NěmeckuFoto ČTK

  • Černého debut

    V nizozemské lize má Václav Černý takovou fazónu, až si na poslední chvíli vysloužil pozvánku do národního týmu a v Lipsku také reprezentační debut. Proti Němcům zkoušel ukázat své přednosti, snažil se být pořád v pohybu a přejít v soubojích jeden na jednoho, ale výraznější efekt během odehraného poločasu chyběl.

    Mimohodem na hřišti měla velké zastoupení mládežnická líheň Příbrami. Spolu s Černým nastoupili i Aleš Matějů a Antonín Barák.

    Václav Černý při svém debutu Václav Černý při svém debutuFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud