9. října 2022 • 18:50

Češi po losu hýří sebevědomím. Šilhavý připomněl zkušenost s Poláky

Autor: Daniel Konečný, inf
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německé legendy Jürgen Klinsmann a Karl-Heinz Riedle splnily Jaroslavu Šilhavému přání. Česko se totiž v kvalifikaci o EURO 2024, jež se koná v Německu, utká s Polskem, Albánií, Faerskými ostrovy a Moldavskem. „S losem můžeme být spokojení, protože byl pro nás poměrně příznivý. Nechci nikoho podceňovat, ale postup si můžeme zkazit jen sami,“ zhodnotil skupinu E předseda Fotbalové asociace Petr Fousek.   



Sedmkrát v řadě už se Česká republika dokázala kvalifikovat na závěrečný turnaj mistrovství Evropy. Pokaždé za dobu své samostatnosti. A po losu v hlavním městě Hesenska je jasné, že přerušení této série by bylo ohromnou blamáží. Z každé skupiny totiž postupují přímo první dva týmy.  

„Skupina mohla být horší. Favoritem bude Polsko z prvního koše, ale určitě si to s nimi ve vzájemných zápasech rozdáme a věřím, že to budou úspěšné zápasy. Když jsme u národního týmu začínali, tak jsme v Polsku vyhráli přátelské utkání 1:0, takže s nimi máme zkušenost. Bude určitě důležité, v jaké formě bude Robert Lewandowski. Jeho sílu známe všichni,“ pronesl ke svému vysněnému soupeři z nejlepšího výkonnostního koše trenér Jaroslav Šilhavý.

Rovněž trenér našich severních sousedů je se složením skupiny spokojený. „Pro nás je hlavní, že nehrajeme s Běloruskem. Byl by to politicky třaskavý zápas a jsme rádi, že jsme se mu vyhnuli. Češi budou dozajista naším největším soupeřem. Ovšem ty nejsilnější celky nás, doufám, čekají v Německu,“ prohlásil Czeslaw Michniewicz.  

Národní tým se však nejtěžším soupeřům vyhnul i v dalších fázích losu, v nichž hrozilo například Norsko s Erlingem Haalandem, Turecko či Slovensko. Místo nich se česká reprezentace utká s Albánií, Faerskými ostrovy a Moldavskem.  

„Ostatní mužstva určitě nechceme podceňovat, máme ke každému respekt, ale byli bychom určitě alibisté, kdybychom řekli, že jsou silnější nebo že budou těžkými soupeři. Na druhou stranu pravda vždy leží na hřišti. S Albánií jsme hráli nedávno před posledním Eurem a byl to velice nepříjemný soupeř,“ připomněl Šilhavý vítězství 3:1 proti účastníkovi EURO 2016 z loňského června.  

Tehdy šlo o historicky první a dosud jedinou účast Albánie na závěrečném turnaji fotbalového mistrovství. Faerské ostrovy i Moldavsko na svou premiéru podobného typu teprve čekají.    

„Trpaslíka“ z norského moře ovšem není taktéž radno podceňovat, o čemž se mohli naposledy v rámci Ligy národů přesvědčit Turci, kteří na pětitisícovém stadionu v Tórshavnu podlehli 1:2. Reprezentaci Faerských ostrovů se tak podařilo poprvé v historii neprohrát čtyři utkání v řadě. 

„Z těch ostatní tří týmů bude jednoznačně nejsilnějším soupeřem Albánie. S Faerskými ostrovy nás čeká v listopadu přátelský zápas a ještě jsme neřešili, zda by to nějak mohlo ovlivnit přípravu. Stále platí, že bychom v těchto listopadových zápasech chtěli některé hráče vyzkoušet, tak uvidíme, jak si s tím poradíme,“ vyhlíží konfrontaci s rozjetým padesátitisícovým národem Šilhavý.  

Prezident Polské fotbalové federace Cezary Kulesza:

„Obávali jsme se Francie s Anglií, ale naštěstí byly vylosovány dříve. Problém bychom měli rovněž s Běloruskem kvůli politickým důvodům. Jsme favority skupiny a nyní se plně soustředíme na mistrovství světa v Kataru, po němž vyhodnotíme i pozici trenéra Michniewicze.“ 

Jakub Brabec, stoper Arisu Soluň:

„Samozřejmě není lehkých soupeřů, ale bylo by velké alibi, kdybychom se k tomu nepostavili čelem a tvářili se, že to nemáme ve vlastních rukou. 

Tomáš Vaclík brankář Olympiakosu:

„Co se týče naší skupiny, tak jsme všichni spokojení, že jsme se vyhnuli největším gigantům. Budeme navíc hrát s týmy, se kterými jsme dlouho nehráli. Je to velice zajímavý los.“ 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud