19. listopadu 2022 • 19:54

Turecko - Česko 2:1. Prohra na závěr roku. Pálil Černý, rozhodl Calhanoglu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté se rozloučili s kalendářním rokem porážkou 1:2 v přípravném utkání v Turecku a nenavázali na středeční vítězství 5:0 nad Faerskými ostrovy. V Gaziantepu ve 31. minutě otevřel skóre domácí Enes Ünal, v 56. minutě sice vyrovnal Václav Černý, ale v 70. minutě rozhodl Hakan Calhanoglu. Český tým prohrál s Tureckem potřetí za sebou.



Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého zakončili rok s nelichotivou bilancí dvou vítězství, dvou remíz a šesti porážek. Reprezentanti neprošli na nadcházející světový šampionát v Kataru a další zápas je čeká až v březnu, kdy doma proti Polsku vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy.

Šilhavý udělal oproti středečnímu zápasu dvě změny v základní sestavě. Místo Navrátila nastoupil Matějů a autora hattricku proti Faeřanům Chytila nahradil na hrotu Pekhart, který se představil „doma“ v Gaziantepu, kde působí na klubové scéně. Třiatřicetiletý útočník dostal v národním celku šanci v zahajovací jedenáctce poprvé od října 2012.

Úvodních pět minut rozhodoval ostřílený turecký sudí Cakir, který se rozloučil s bohatou kariérou a dočkal se bouřlivých ovací od domácích fanoušků. Poté předal řízení Skotu Collumovi, jenž vedl i předchozí vzájemný duel. Turci v něm na Euru 2016 zvítězili 2:0.

Zápas v Gaziantepu, kde se na novém stadionu pro 35 tisíc diváků představila reprezentace poprvé, byl zpočátku opatrný. Ve 14. minutě vystřelil turecký kapitán Calhanoglu a brankář Pavlenka míč vyrazil na roh. Na opačné straně se po Zmrhalově přihrávce na malé vápno těsně neprotlačil k zakončení Pekhart.

Kompletní známkování reprezentantů si prohlédněte ZDE>>>

Po půlhodině domácí, kteří stejně jako Češi nepostoupili na mistrovství světa, otevřeli skóre. Ünder vysunul kolmicí Ünala a útočník Getafe prostřelil Pavlenku, byť český gólman míč tečoval. Ve 30. utkání za reprezentaci skóroval potřetí. Zvýšit mohl Ünder, ale Pavlenka jeho technický obstřel vyrazil. Hosté po ztrátách domácích několikrát získali v nadějné pozici míč, ale velkou šanci za úvodní dějství neměli.

Po přestávce Šilhavý dvakrát vystřídal, Pekharta nahradil Chytil a Pavlenku mezi tyčemi Koubek, jenž si za národní celek zachytal po dvou letech. Hosté po změně stran začali aktivněji a v 56. minutě díky velké chybě tureckého gólmana srovnali.

Černý napřáhl zpoza vápna a dvacetiletý Alemdar při svém druhém reprezentačním startu propustil ránu směřující do středu branky za čáru. Křídelník nizozemského Twente Enschede navázal na svou středeční premiérovou trefu za národní A-tým proti Faeřanům.

Turci, kteří ve středu porazili Skotsko 2:1 a prohráli jediný z minulých sedmi zápasů, si mohli vzít za 10 minut vedení zpět. Koubek ale vytáhl střelu střídajícího Özkacara a vzápětí si poradil i s podobně umístěným pokusem Sinika.

V 70. minutě už se domácí prosadili. Coufal před vápnem ztratil míč a po následné akci z velkého úhlu propálil Koubka Calhanoglu. Záložník Interu Milán si připsal 17. branku za národní celek. Hosté už vyrovnat nedokázali, v 87. minutě neuspěl ve velké šanci ani střídající Navrátil. Reprezentace v šesti letošních venkovních zápasech pětkrát prohrála a jednou remizovala.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud