Michal Koštuřík
19. listopadu 2008 • 14:34

Počká si Butcher na Maradonu v tunelu?

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Když si vzpomene na Maradonu, okamžitě začne vidět rudě. „Myslím, že je na mě kurz čtyři ku jedné, že dostanu za incident v tunelu ke hřišti červenou kartu,“ říká před duelem Terry Butcher, asistent skotského kouč Burleyho.



Ano, ten Butcher, jehož argentinský idol před dvaadvaceti lety na MS v Mexiku při svém slavném sólu znemožnil.

Butcherovy vzpomínky jsou stále živé. Ten zápas na Aztéckém stadionu ve čtvrtfi nále světového šampionátu prostě nemůže vymazat z paměti. A vztek na šejdíře Maradonu zřejmě nikdy nevyprchá z každého póru jeho těla.

„Nikdy jsem mu neodpustil. Ten chlap dnes spíš pozná mou pěst než podanou ruku,“ varuje Butcher před opětovným setkáním s nynějším trenérem argentinské reprezentace. Kde se vzalo tolik zloby v duši devětačtyřicetiletého muže, jehož jméno znamená v překladu „řezník“?



Rodák ze Singapuru Maradonovi nevyčítá, že jej během svého úchvatného slalomu přes celé hřiště dvakrát lehounce obehrál. To byla jeho chyba (kdo si chce moment prohlédnout na YouTube, zadá Maradona England 1986, Butcher je hráč s číslem 6).

Pro gól „boží rukou“ už ale žádné pochopení nemá. „Chtěl jsem jej praštit,“ nezapírá někdejší řízný stoper Anglie, který se s autorem neregulérního, leč uznaného gólu, setkal bezprostředně po vyřazení v místnosti pro dopingové kontroly.

„Přišel tam a oslavoval,“ líčí brunátný Butcher. „On byl ten poslední člověk na světě, kterého jsem chtěl v tu chvíli vidět. Měl jsem na něj obrovský vztek.“

Nenáviděného záložníka si nejdřív nevšiml. Se spoluhráči Stevensem a Sansomem smutnili z konce na turnaji. Když si opodál stojícího prcka Maradony konečně všiml, fyzickou „odvetu“ si rozmyslel. Dodnes neví proč. A lituje, že se ovládl.

„Dal bych tisíce liber za to, abych se s ním znovu ocitl v té místnosti. Řešil bych to jinak než tehdy,“ ujišťuje skotský asistent, který nemá k ráně daleko. Maradona je pro něj fotbalový nepřítel číslo jedna. Na tom se za dvaadvacet let nic nezměnilo.

Butchera dopálilo, že se slavný Argentinec k neférové hře nepřiznal ani při dopingové kontrole. Anglický zadák mu po utkání naznačil, že hrál rukou. A Maradona, který anglicky nerozumí, si s blaženým úsměvem ukázal na svou hlavu. „Kdyby za námi přišel a omluvil se za to, co provedl, tak bych mu možná nechtěl dát dvacet ran, ale jen tři nebo čtyři,“ vypráví.

ČTĚTE TAKÉ:
Maradona poprvé v akci›››
Maradona opět rozběsnil Anglii›››

Tehdejší kapitán Albionu nejdřív netušil, že Maradona dosáhl branky nedovoleným způsobem. Přímo na hřišti mu to zvěstovali jeho parťáci brankář Shilton a záložník Hoddle. Protesty u rozhodčího však byly marné. „Je těžké zapomenout, že jste byli ve čtvrtfi nále mistrovství světa vyřazeni takovým způsobem,“ drtí Butcher slova mezi zuby.

Jeho hluboké jizvy na duši byly po návratu z Mexika ještě mnohokrát otevřeny. A nejpalčivěji právě ve Skotsku, kde dnes pracuje. Pár dnů po turnaji přiletěl Butcher do Glasgow podepsat přestupní lístky tamnímu Celtiku.

A když potkával na letišti fanoušky konkurenčních Rangers, musel poslouchat jejich posměšky: „Argentina, Argentina,“ volali na něj. V obránci se zase pěnila krev. „Chodilo tam víc lidí v argentinských dresech, než jsem viděl předtím v Mexiku,“ vybavuje si.

Dnes přišel čas na odplatu. Jestli se odehraje jen na trávníku mezi oběma týmy, na jejichž lavičkách budou oba rivalové, to ví jen Butcher. Ovládne se, když se podívá Maradonovi do jeho šibalských očí? „Ten zápas bude sledovat celý svět,“ ví moc dobře skotský asistent.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud