Michal Koštuřík
21. listopadu 2008 • 15:35

Maradona: Butcher? Nevím, kdo to je

TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruku si nepodali. Do Maradonovy tváře se neobtiskla ani Butcherova pěst.
Skotský asistent, který argentinskou legendu od MS v Mexiku 1986 ze srdce nenávidí, si odplatu rozmyslel. Po zápase v Hampden Parku „po anglicku“ zmizel.



„Butcher? Kdo je Butcher?,“ bavil naopak novináře Diego Maradona. Utkání končí. Argentina vítězí v přípravném duelu ve Skotsku 1:0 a kouč Maradona má za sebou úspěšnou premiéru na lavičce elitního výběru své země.

Zraky přítomných těkají od střídačky hostů k té skotské. Všichni sledují, zda se Maradona s Butcherem při odchodu do kabin setkají. A co bude následovat… „To spíš vyletí má pěst, než bych mu podal ruku,“ hrozil tvrďák Terry Butcher před duelem.

Jenže bývalý anglický reprezentant, který nemůže Maradonovi odpustit jeho gól „boží“ rukou ve čtvrtfi nále světového šampionátu 1986, ve středu před půlnocí nebyl na stadionu v Glasgow k nalezení. Z lavičky musel vystartovat hned se závěrečným hvizdem. A uklidit se někam do kouta. Nejspíš potřeboval vydýchat další potupu, kterou mu slavný Argentinec uštědřil.

K žádnému incidentu mezi oběma muži tedy nedošlo. A k usmíření také ne. „S trenérem Skotska jsem si ruku podal,“ zdůraznil Maradona na tiskové konferenci. Asistent Butcher byl pro něj vzduch.

„O kom mluvíte? Kdo je to?“ nadhodil se širokým úsměvem do pléna a novináři se začali řehtat. „Když mi ten pán nepodá ruku, nezhorší se mi spaní. A až se zítra ráno vzbudím, budu naživu. Ať se stará o svůj život a mě nechá být,“ rozkládal rozverně rukama.

Nový kouč světové fotbalové velmoci se konečně uvolnil. „Směju se poprvé od chvíle, kdy jsem se dozvěděl tu zlou novinu o své dceři a jejím dítěti,“ poznamenal osmačtyřicetiletý nástupce Alfia Basileho.

V Maradonovi se před zápasem probudily vřelé city k mladší ze dvou jeho dcer Giannině, které se má v únoru narodit chlapeček Leonel. Jeho otcem je útočník argentinského národního týmu a Atlétika Madrid Sergio Agüero.

Těhotenství ale provázejí komplikace a Giannina skončila v pondělí v nemocnici. Její stav už je nyní podle dostupných informací dobrý. „Pořád jsem na ni i na dítě myslel. Hodně jsem se o ně bál,“ přiznal Maradona, který nejprve hodlal za devatenáctiletou dcerou ihned odletět do Španělska.

Nakonec si to rozmyslel a zůstal s týmem. Do letadla sednul pouze její partner Agüero, který tak přišel o středeční zápas. „Giannina si přála, abych byl s mužstvem. Je na mě pyšná,“ uvedl kouč.

Osobní trable jako by na Maradonu dolehly i během hry. Bývalý skvělý záložník proseděl většinu utkání jako zařezaný na lavičce. Udělil jen pár pokynů.

Možná cítil, že si jeho svěřenci poradí sami. „Bylo fantastické vidět Diega na střídačce,“ vyznal se kapitán Argentiny Javier Mascherano. „S Maradonou začíná nová éra. A odstartovali jsme ji velmi dobře. V prvním poločase jsme hráli skvěle. Ve druhém jsme museli hlavně bojovat. Jsme šťastní a pyšní, že jsme vyhráli. Byla to sice příprava, ale výhra je pro nás moc důležitá,“ dodal záložník Liverpoolu.

Svého nového nadřízeného však s předchozími trenéry srovnávat nechtěl. „Nechci se vracet do minulosti. Je jasné, že každý kouč je jiný. Nerad bych mluvil o tom, jaký byl ten a onen,“ odmítl Mascherano. „Na první zápas to nebylo špatné,“ doplnil útočník Carlos Tévez.

Vítězům přitom chyběla největší esa Messi, Agüero a Riquelme. Právě kolem Lionela Messiho z Barcelony chce Maradona postavit celý tým. „Je to momentálně nejlepší hráč na světě,“ tvrdí trenér.

A špílmachr Juan Román Riquelme z Boky Juniors pro změnu bude mít tu čest nosit v národním týmu dres s magickým číslem 10. Jako před lety jeho nynější nadřízený…

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud