14. ledna 2022 • 14:42

Slovák mohl přijít o zrak, teď čelil Liverpoolu: Z Firmina na infarkt

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokoušel se pomoct svému týmu k senzaci. Slovenský brankář Marko Maroši v dresu Shrewsbury čelil o víkendu v FA Cupu Liverpoolu. Byť na Anfieldu třetiligový celek vedl, ještě do poločasu Reds otočili a nakonec slavili postup po výhře 4:1. „Kdybych až do konce udržel nulu, hned by z nás byly klubové legendy,“ prohlásil v rozhovoru pro šport.sk 28letý gólman, kterému hrozilo, že přijde o zrak.



Zranění k fotbalu patří, své o tom ví i slovenský brankář Marek Maroši. Ten v listopadu 2020 skončil po srážce s protihráčem s otřesem mozku a zlomenou lícní kostí. „Nemohl jsem ani řídit, natož trénovat. Mám štěstí, protože lékaři se báli, že přijdu o zrak,“ zavzpomínal na nepříjemný moment ze závěru zápasu mezi Coventry City, kde tehdy působil, a Cardiffem, kdy do něj narazil Sean Morrison.

„Mám poškozené nervy, necítím levou polovinu tváře, líce, rty, zuby. Mám tam titanovou destičku. Jinak jsem ale fit, silný fyzicky i mentálně,“ cítí se momentálně už dobře rodák z Michalovcí, který v létě z Coventry přestoupil do Shrewsbury. „Po zranění jsem pustil góly, které bych předtím nedostal. Věděli, že jsem se vrátil příliš brzy. Řekli mi, že můžu zůstat, ale klub se vydá jinou cestou. Přivedli brankáře ze Sheffieldu a naznačili mi, že budu dvojka,“ objasnil své rozhodnutí přestoupit z druhé do třetí ligy. „Mohl jsem brát lepší peníze a sedět na lavičce, ale to není můj styl,“ podotkl Maroši.

Po půl roce u modrožlutých stanul slovenský gólman do dosud největšího utkání své kariéry. O víkendu si zachytal v FA Cupu na Anfieldu proti Liverpoolu. Outsider favorita potrápil. V 27. minutě šel do vedení, ale Reds ještě do poločasu otočili a nakonec vyhráli 4:1. „Byli jsme zklamaní, neprohráli jsme kvůli gólům, kterým by se nedalo zabránit. Liverpool nás nerozbil, ale hrál uspávanku a udeřil ve správných okamžicích. Paradoxně největší rozdíl nebyl v individuální kvalitě. Domácí hráli, přemýšleli a šlapali jako jeden,“ konstatoval Maroši.

Třetí gól, který Shrewsbury inkasovalo, obletěl sociální sítě. Roberto Firmino totiž poslal míč do sítě patičkou. „Brankář u něj počítá s neobvyklým řešením, ale že mi to zabije takto? Z toho jsem byl na infarkt,“ smál se zpětně slovenský gólman.

Po utkání chtěl uzmout cenný artefakt, avšak strach ho zastavil. „Trenér Klopp mi podal ruku a mrknul na mě. Chtěl jsem ho požádat o jeho kšiltovku, ale netroufnul jsem si. Pak si o ni řekl spoluhráč a dostal ji,“ prozradil Maroši s tím, že on sám po prohře s nikým moc nemluví, ale když by chytal Alisson Becker, pro dres by si zašel.

V útrobách stadionu zažil ještě jednu speciální chvíli. „Celkově se k nám domácí hvězdy chovali jako k sobě rovným. Van Dijk mi na konci poděkoval za zápas. Později přišel k nám do šatny a daroval dres našemu útočníkovi. Ale ne nijak namachrovaně. Slušně zaklepal na dveře, a jelikož s námi trenér analyzoval zápas, ani nechtěl jít dovnitř. Na to, jaký je to obr, se až styděl. Ale super chlap, kliďas, profesionál,“ uznal Maroši.

Po vyřazení z FA Cupu s Liverpoolem nyní musí hráči Shrewsbury přepnout. Aktuálně 15. tým League One čeká sobotní souboj s Crewe, kterému v soutěži patří 22. příčka.

Góly

Domácí: 34. Gordon, 44. Fabinho, 78. Firmino, 90+3. Fabinho

Hosté: 27. Udoh

Sestavy

Domácí: Kelleher – Bradley, Konaté, van Dijk (C), Robertson (90+2. Tsimikas) – Fabinho, Morton (90+2. Norris), Dixon-Bonner (64. Firmino) – Gordon (80. Frauendorf), Woltman (46. Minamino), Jones.

Hosté: Maroši – Pennington, Ebanks-Landell (C), Nurse – Bennett (88. Daniels), Vela, Davis, Leahy (90+2. Caton), Ogbeta (83. Pierre) – Bowman (82. Bloxham), Udoh (83. Janneh).

Karty

Domácí: Robertson

Hosté: Pennington, Ebanks-Landell

Rozhodčí

Coote – Hopton, Hudson

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Návštěva

52 000 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud