16. listopadu 2021 • 14:05

NEJ britské stadiony, které ovládly sociální sítě: propad za velkou trojicí

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
  • Instagramu vládne mezi britskými stadiony co do počtu hashtagů Wembley. V elitní desítce stánek Leedsu, West Hamu i jeden "Skot"Instagramu vládne mezi britskými stadiony co do počtu hashtagů Wembley. V elitní desítce stánek Leedsu, West Hamu i jeden "Skot"FOTO: Koláž iSport.cz

    Sociální sítě hýbou světem. Nejinak je to i v případě sportu. Snad pro každého fanouška je radost, když může vyrazit přímo na stadion, aby podpořil svůj klub. Server liverugbytickets.co.uk se právě na propojení příznivců a arén zaměřil a sběrem dat zjistil, které jsou nejpopulárnějšími v Británii co do označování hashtagy na Instagramu. Vládnou anglické stánky včele s tím vůbec největším, Wembley. Do TOP 10 se ale dostal i jeden skotský. Jaký?

  • 1. Wembley (1 657 000 hashtagů)

    Je největším stadionem v Anglii, odehrálo se tu nejedno dramatické utkání včetně posledního finále EURO mezi zlatou Itálií a reprezentací Albionu (1:1, 3:2 pen.). Zřejmě i to přispělo k tomu, že 90 tisícová aréna vládne statistikám hashtagů na Instagramu. Není to však jen evropský šampionát, který k tomu přispěl. Wembley hostí finále anglických fotbalových pohárů, svá play off o postup zde hrají i nižší ligy, nastupují zde také ragbisté a hojně se tu pořádají i nejrůznější koncerty.  

    Wembley WembleyFoto Profimedia.cz

  • 2.  Anfield (1 406 000 hashtagů)

    Stadion, který zdobí přístavní město už od roku 1884, kdy na něm paradoxně začal hrát Everton. Až v roce 1892, po rozepři majitelů, zakotvil na Anfieldu nově vzniklý Liverpool FC. Ten se v současné době, i díky úspěchům pod trenérem Jürgenem Kloppem těší velké oblibě. Stánek s kapacitou přes 54 tisíc míst je známý obzvláště svou díky tribuně the Kop. Když z ní a okolí zazní z úst přítomných píseň You’ll never walk alone, běhám z toho mráz po zádech.

    Anfield AnfieldFoto Profimedia.cz

  • 3.  Old Trafford (1 200 000 hashtagů)

    Příznivci Manchesteru United budou zřejmě zklamaní, že jejich stadion skončil až na třetím místě za tím liverpoolským. Domovem „rudých ďáblů“ je od roku 1910 a patří k ikonickým stavbám zejména díky své střešní konstrukci. Hostil mimo jiné i fotbalové zápasy MS 1966, EURO 1996, OH 2012 ale i duely MS v rugby či finále Ligy mistrů 2003 mezi AC Milán a Juventusem (1:0 po pen).

    Old Trafford Old TraffordFoto Profimedia.cz

  • 4.  Stamford Bridge (551 000 hashtagů)

    Oproti prvním třem obrovský propad v počtu hashtagů. Stadion, na kterém své hraje své zápasy Chelsea, leží na jihozápadě Londýna. Nejednoho úspěchu zde dosáhl český brankář Petr Čech. Součástí komplexu je také fanshop, ale i dva čtyřhvězdičkové hotely a několik restaurací. Po otevření v dubnu 1877 byl používán atletickým klubem. Fulham jeho využití odmítl, a tak bratři Joseph a Gus Mearsovi založili vlastní klub.

    Stamford Bridge Stamford BridgeFoto Profimedia.cz

  • 5.  Emirates Stadium (253 000 hashtagů)

    Z dosud jmenovaných jde o nejnovější stadion. Jeho otevření se datuje do července 2006, právě od té doby zde působí Arsenal. S kapacitou 60 361 jde o třetí největší stánek v Anglii. Zajímavostí je, že dosud největší rozdíl ve skóre při výhře Arsenalu je sedm branek. Stalo se tak při utkání „Gunners“ se Slavií (7:0) 23. října 2007.

    Emirates Stadium Emirates StadiumFoto Profimedia.cz

  • 6.  Etihad Stadium (178 000 hashtagů)

    Pro účely Manchesteru City slouží od roku 2003, kdy zde „Citizens“ vyzvali v prvním zápase (přípravném) Barcelonu, vyhráli 2:1. Ještě v předešlém roce se zde uskutečnily Hry Commonwealthu. Hrálo se zde ale také ME ve fotbale žen finále Poháru UEFA (2008) a hostil i zápasy MS v rugby 2015. S kapacitou 53 tisíc míst se řadí mezi největší anglické stadiony.

    Etihad Stadium Etihad StadiumFoto Profimedia.cz

  • 7.  Villa Park (145 000 hashtagů)

    Přes 42 tisíc fanoušků se vměstná v Birminghamu na stadion, kde nastupuje Aston Villa. Nově se zde budou moci fanoušci těšit na trenéra Stevena Gerrarda, kterého klub vykoupil od skotských Rangers. Dá se tedy očekávat, že i díky tomu vzroste současných 145 tisíc hashtagů na Instagramu.

    Villa Park Villa ParkFoto Profimedia.cz

  • 8.  London Stadium (64 700 hashtagů)

    Byl hlavním centrem dění při olympijských hrách v roce 2012. O čtyři roky později sem přesídlil West Ham, ve kterém aktuálně působí nejen čeští reprezentanti Tomáš Souček, Alex Král a Vladimír Coufal, ale v ženském týmu také Kateřina Svitková a čerstvě se jeho téměř třetinovým vlastníkem (27 %) stal podnikatel Daniel Křetínský.

    London Stadium London StadiumFoto Profimedia.cz

  • 9.  Elland Road (63 700 hashtagů)

    Je dvanáctým největším fotbalovým stadionem v Anglii. Svá domácí utkání zde odehrává Leeds United, který stánek využívá od svého založení v roce 1919. Alland Road hostil v roce 2015 dva zápasy ragbyového MS, v osmdesátých letech zde dokonce klub Hunslet Hawks hrál svá utkání.  

    Elland Road Elland RoadFoto Profimedia.cz

  • 10.  Celtic Park (58 200 hashtagů)

    Jediný neanglický stadion v elitní desítce. Domovský stánek skotského Celtiku, jehož fanoušky je nazýván Rájem, nasbíral na Instagramu přes 58 tisíc hashtagů. V roce 2002 byl dle výzkumu BBC vůbec nejpopulárnějším sportovním stadionem v Británii.

    Celtic Park Celtic ParkFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud