12. března 2024 • 17:00

Garnacho: Dej mi své jméno. Ten, co kopíruje CR7, vytvoří vlastní odkaz?

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v listopadu vykouzlil nůžky proti Evertonu, nevyvolal jen libé vzpomínky na Rooneyho skvost s Man City (2011). Nevyhnutelně se naskytlo srovnání s Ronaldovým kopem přes hlavu proti Juventusu (2018). A to Argentinci, pro něhož je CR7 totéž co papež pro čtenáře Katolického týdeníku, přišlo na mysl jako první – rozběhl se a s požitkem předvedl Portugalcovu oslavu Siuuu. To samé zopakoval pár dnů nato, když skóroval v Lize mistrů proti Galatasarayi. „Proboha,“ ozval se za všechny Arturo Vidal, bývalý chilský záložník Bayernu či Barcy. „Proč pořád kopíruje Cristiana? Ať si udělá vlastní jméno.“ Alejandro Garnacho, 19letý životabudič Manchesteru United, který musí promptně dospět, protože se stává vůdčí postavou Old Trafford, na to má… asi tak dvě dekády.



Garnacho, mladicky arogantní a budící zdání, že by mohl hrát v chlapecké kapele, v jiných ohledech honem dozrává a na hřišti vypadá stále suverénněji. Je odhodlaný následovat příkladu Cristiana Ronalda, a to navzdory nátlaku z jeho vlasti.

Ángel Di María mu doporučil, aby se přestal vydávat za portugalskou ikonu, což 19letý jaguár, jehož nejpozoruhodnějším aspektem je vytrvalost (běhá a běhá, bez ohledu na to, kde je nasazen nebo kterého obránce musí překonat, a nikdy se nenechá odradit, když si naběhne a přihrávka nepřijde), hrubě ignoruje.

„Má raketové zrychlení a na svůj věk neuvěřitelné schopnosti,“ řekl Di María argentinskému listu Ole, když ho vyzvali, aby zhodnotil potenciál nového spoluhráče z reprezentace. „Má před sebou velkou budoucnost. Záleží na něm, na jeho hlavě, aby to dokázal zvládnout. Existuje důvod, proč hraje za Manchester United.“

Garnacho debutoval za Argentinu v 18 letech a teď sílí šeptanda, že bude vysokou kartou Lionela Scaloniho před obhajobou na Copa América a za dva roky na MS 2026. Di Maríovo pochvalné vyjádření však přišlo s výhradou. „Jen jedno bych si odpustil,“ řekl 36letý veterán a bývalé eso Realu Madrid a PSG. „Neslavil bych jako Cristiano. Dal bych gól a dělal bych to jako Leo. Bez té divadelní pompy. Toho by se měl držet.“

Od zveřejnění rozhovoru uběhlo jen pár dnů a Garnacho okopíroval jednu z nejpamátnějších Ronaldových oslav. Při vítězství proti West Hamu (3:0), jež vzkřísilo jejich naděje na zaparkování v první čtyřce, byl nejvýraznějším mužem United. Dvakrát skóroval a při druhé trefě se posadil na reklamní tabuli v identickém gestu jako CR7 poté, co v semifinále Ligy mistrů 2017 sestřelil Atlético Madrid.

Jistě, význam Alejandrova gólu ve srovnání s tím bledne, ale byl to manifest, jenž viděl i slepý – do očí bijící prohlášení teenagera, který se rád ztotožňuje s jedním z nejlepších hráčů, kteří kdy zdobili posvátný trávník Old Trafford, a působí dojmem, že je vysoce motivovaný jít stejnou cestou, což je myšlení, jež by měli podporovat všichni, Argentince se slabostí pro nebeskou modř a číslo 10 nevyjímaje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud