24. listopadu 2009 • 14:12

Kouč Blackburnu Allardyce musí na operaci srdce

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli napětí a stresu, pod kterým trénuje již devatenáct let, musí anglický kouč Sam Allardyce v pátek na operaci věnčité tepny. Jeho asistent považuje zákrok za rutinu. „Doufáme, že již v pondělí se vrátí do práce,“ uvedl.



Allardyce potřebuje angioplastiku, díky níž mu lékaři rozšíří a pročistí tepnu pomocí umělé trubice (katetru).

„O sebe strach nemá. Ví, že byl čas operaci podstoupit. Kdyby to nechal být a nestaral se, následky mohly být mnohem horší,“ řekl asistent Neil McDonald.

Ten povede první tým Blackburnu do doby, než bude Allardyce v pořádku.

„Sam je silný muž. Lékaři tvrdí, že pokud půjde všechno podle plánu, vrátí se do práce během pár dní. Doufáme, že bude zpátky už v pondělí, tedy před utkáním s Chelsea (čtvrtfinále Ligového poháru),“ pokračoval McDonald.

Pětapadesátiletý kouč si na nepříjemné pocity na hrudi stěžoval již před několika týdny. „Svou práci dělá už spoustu let. Navíc pod stresem,“ vysvětlil trenérův asistent.

Allardyce nebyl přítomen na lavičce Blackburnu během vítězného ligového utkání proti Boltonu. Ve středu a sobotu zase zmešká duely s Fulhamem a Stoke.

„Když mluvíte o operaci srdce, vždycky to vyvolává obavy, ale tento zákrok je v dnešním světě běžnou rutinou,“ uklidnil veřejnost McDonald.

Co je věnčitá tepna?
Z aorty, těsně nad aortální chlopní – otvorem ne větším než brčko na pití – odstupují dvě věnčité (koronární) tepny, které zajišťují vlastní zásobování srdce. Vytvářejí jemnou krajkovou síť, která obkružuje celé srdce a svým tvarem připomíná věnec. Odtud pochází název věnčité tepny.

Co je angioplastika?
Chirurgický zákrok, při kterém je do postiženého místa věnčité tepny zaveden katetr, jež má za cíl odstranit nebo porušit blokující aterosklerotické pláty. Zdroj: wikipedia.org

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud