8. dubna 2023 • 11:20

Nejžádanější útočník dneška. Otázkou není, zda Neapoli vystřílí titul

Autor: vfo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osimhen v rodném ashenském dialektu znamená „Bůh je dobrý“, ale v Neapoli si příjmení nigerijského forvarda překládají po svém. Nejčastěji jako Puška se zlatým nábojem, jež trefí vysněný titul. Třetí celkově a první od roku 1990. Ten nese podpis Diega Maradony, na jehož odkaz v Kampánii nenavázali Cavani, Lavezzi, Higuaín, Insigne ani Mertens. Až Victor Osimhen rozproudil na jihu Itálie naději, víru, šílenství a… strach, že v létě zvedne kotvu a odpluje.



Patrioti tvrdí, že fráze „Vidět Neapol a zemřít“ (Vedi Napoli e poi muori) odkazuje na krásu města, které když navštívíte, nic už tento zážitek nepřekoná. Historici se ovšem opírají o jiný původ. Poněkud morbidnější. V dávných dobách námořnici vozili do místního přístavu syfilis, a protože se ještě tehdy neléčil, lidé umírali. To poslední, co tedy spatřili, byla…

…Neapol. Ta v současnosti zažívá fotbalovou renesanci. Umělecká skupina Luciana Spallettiho na trávníku maluje mistrovský obraz a chrám Diega Armanda Maradony proměnila v Dantovo peklo, kde řádí ďábelské vidle Victora Osimhena.

„Našel jsem střelecký klid,“ líčí. „Padá mi to a cítím se úžasně. Navíc, když mě mnozí považují za jednoho z nejlepších útočníků. Obrovská pocta. Zároveň motivace ze sebe vymáčknout víc a přidat další góly,“ dodává autor 21 tref v této sezoně Serie A (23 duelů).

A za dalšími se žene jako rozzuřený býk, pro kterého míč představuje červený prapor. Obránci jej sotva zpomalí, natož zastaví. 24letý forvard brzdí až za brankovou čarou. Spíš několik metrů za ní.

Chvíli trvá, než brzdové pístky uvedou do klidu tělo, které vyvine

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud