17. prosince 2008 • 05:00

Hoffenheim? Hned za pumpou doleva

Autor: Marek Bílek
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bayern, Bayern, Brémy, Bayern a... Hoffenheim. Ve výčtu posledních pěti podzimních mistrů bundesligy působí ten posledně jmenovaný jako kdyby se na seznam dostal omylem.



A podezření, že se snad jedná o chybu, asi dostane každý, kdo Hoffenheim osobně navštíví...

Jeden kostel, pár krámků, jedno řeznictví, dvě pekařství a přes tři tisíce obyvatel. Autobus tudy projíždí jednou za hodinu, v sobotu jen třikrát za celý den, v neděli máte smůlu. Od cedule s nápisem Vítejte v Hoffenheimu k té, na níž stojí Nashledanou v Hoffenheimu, projedete autem během pár vteřin. Tedy pokud „máte štěstí" a na jediném semaforu na hlavní třídě zrovna nesvítí červená. Takhle vypadá městečko, které nyní předvádí nejlepší fotbal v Německu.

Přitom se tu před pár lety chodilo na zápasy okresních soutěží. Jenže potom se mužstva ujal miliardář a místní rodák Dietmar Hopp a postupně táhl klub výš a výš. Co rok - to postup. Letos se Hoffenheim probojoval do bundesligy. A po vzoru z minulých roků i tuto soutěž ovládl, po podzimu je na prvním místě.

Hoffenheim HoffenheimFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Hned za benzinovou pumpu doleva a tam je tréninkový areál," zní rada, jak najít místo, kde se Hoffenheim připravuje. Domácí zápasy hrál na podzim v Mannheimu. Na novém stadionu v Sinsheimu se poprvé představí v lednu. Ale sekretariát klubu sídlí stále v Hoffenheimu a u něj stojí dvě travnatá hřiště.

Hoffenheim HoffenheimFoto Jaroslav Legner (Sport)

U jednoho z nich pospává v paprskách prosincového slunce černobílý kocour. Když zaregistruje lidi, jen pootevře oči a nehnutě sleduje, co se tady děje. Ovšem pokud chodí odpočívat na stejné místo, musel v minulých měsících zažít pěkně rušné dny.

Hřiště, na němž se vedoucí celek bundesligy na podzim připravoval, zůstalo ještě skryté. Na oplocení kolem travnaté plochy visí zelená neprůhledná látka. Vzpomínka na tréninky v izolaci před veřejností. Zástupy zájemců, kteří chtěli vidět Hoffenheim v akci, se zvyšovaly, tak klub musel udělat radikální řešení. „Začala zimní přestávka, trénink už nemáme. Ale i tak by byl asi zavřený," vysvětluje tiskový mluvčí klubu Markus Sieger.

Hoffenheim HoffenheimFoto Jaroslav Legner (Sport)

Hoffenheim pozval na přípravu zástupce médií naposledy zhruba před dvěma měsíci. „Bylo na něm snad padesát fotografů a patnáct televizních štábů včetně CNN," vysvětluje jeden z novinářů. A na podobný nával není areálek v Hoffenheimu připravený.

Na parkoviště se vejde maximálně dvacet aut. A to včetně těch hráčů. Pokud se fotbalisté vedoucího týmu bundesligy vydají na „zahalené" hřiště, musí minout už trochu polorozpadlé zemědělské stavení, které s areálem přímo sousedí. Jako by dvě tréninková hřiště vznikla na místě jakéhosi bývalého hospodářství.

V hlavní cihlové budově mají hráči k dispozici sice nevelkou, ale výtečně vybavenou posilovnu. Část sekretariátu sídlí v obdobách stavebních buněk, které se tísní u plotu. V takových „polních" podmínkách vyrostlo nejlepší německé mužstvo současnosti.

Ještě v minulém roce zde hrával utkání na stadionu Dietmara Hoppa, který se nachází na kopci nad městečkem. Jenže kapacita přes šest tisíc diváků brzy nestačila, proto klub hostil soupeře v padesát kilometrů vzdáleném Mannheimu. „Už to není úplně ono, když Hoffenheim nehraje v Hoffenheimu," stěžuje si jeden z obyvatel městečka.

Ale on i jeho spoluobčané se dál s hrdostí hlásí k tomu, co klub dokázal. Několik domů v Hoffenheimu je kompletně natřeno do modrobílých barev. Tedy do kombinace, v níž lídr bundesligy nastupuje k zápasům. Téměř z každého projíždějícího auta v Hoffenheimu vlaje klubová šála, na barácích visí modrobílé vlajky.

Navíc na jaře se domácí zápasy zase vrátí do regionu. Vedoucí celek nejvyšší soutěže bude nastupovat v moderní aréně v Sinsheimu pro 30 tisíc diváků. Ta leží snad pouhé tři kilometry od Hoffenheimu přímo u dálnice A 6.

Poprvé se do ní fanoušci vypraví 31. ledna na střetnutí s Cottbusem. Tím zahájí Hoffenheim cestu jarní částí bundesligy. Kde se na konci ročníku zastaví? „Rádi bychom si na tom stadionu zkusili evropské poháry," prozradil opatrně majitel Dietmar Hopp.

Zní to nemožně? Asi ne. Vždyť Hoffenheim po podzimu vede soutěž. A navíc se zdá, že tady je snad možné všechno.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud