4. května 2011 • 11:05

Chuligáni v Polsku: Z hráčů servali dresy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní finále Polského fotbalového poháru v Bydhošti provázely násilnosti fanoušků. Po zápase, ve kterém Legia Varšava porazila Lech Poznaň po penaltovém rozstřelu, vtrhli příznivci varšavského klubu na hřiště.



Chuligáni také ničili stadion, jejich řádění ukončila policie, jež na ně střílela gumové projektily a použila vodní děla. Polsko, které příští rok společně s Ukrajinou uspořádá mistrovství Evropy ve fotbale, má s násilím na stadionech dlouhodobě problémy.

Hooligans Legie na hřišti z fotbalistů rvali trička a trenýrky, část z nich házela, čím se dalo, po dohlížejících policistech a členech ochranky. Chuligáni Lechu Poznaň zase vylamovali ohrazení oddělující tribuny od hřiště a ničili sedačky. Napadli také několik fotoreportérů a kameramanů. Jak vysoké jsou škody, které hooligans na stadionu napáchali, není zatím známo.

Svědkem násilností byli přímo na stadionu i zástupci UEFA, kteří se přijeli podívat, jak se Polsko připravuje na evropský šampionát. UEFA Polsko v minulosti už několikrát kvůli problémům s chuligány kritizovala.

Také proto si premiér Donald Tusk vyžádal od policie a ministra vnitra o řádění fanoušků podrobné zprávy. "Vláda bezpochyby zaujme tvrdý postoj, protože tohle už dál nejde," citovala agentura Reuters mluvčího polské vlády Pawla Graśe.


S tím, aby se finále Polského poháru odehrálo v Bydhošti, nesouhlasila tamní radnice, protože se měl hrát na atletickém stadionu, který není na řádění neukázněných fanoušků vybavený.

Loni v srpnu tam při potyčkách s fotbalovými chuligány utrpělo zranění osm policistů, materiální škody dosáhly 100.000 zlotých (skoro 614.000 korun). Polský fotbalový svaz tam přesto v úterý zápas uspořádal.

Polsko si dlouhodobě s hooligans neumí poradit. Ukazuje to případ "Starucha", šéfa tvrdého jádra fanoušků Legie Varšava. Přijel se podívat na utkání do Bydhošti, i když má zákaz vstupu na stadiony. Dostal ho poté, co nedávno po prohraném ligovém zápase dal facku obránci Legie Jakubu Rzeźniczakovi. Nicméně zákaz se vztahuje jenom na utkání v rámci ligy a ne Polského poháru.

Český útočník Michal Hubník odehrál v dresu Legie Varšava celé finále, které v normální hrací době a po prodloužení skončilo 1:1. V penaltách uspěla Legia 5:4.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud