12. dubna 2020 • 04:40

Sagnol o Zidaneho zkratu: 250 cigaret v koupelně a první slovo až díky svatbě

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Psal se rok 2006. Ve finále mistrovství světa ve fotbale proti sobě stanuly Francie a Itálie. Tehdejší obránce „země galského kohouta“ Willy Sagnol dlouho nemohl překousnout, že se Zinédine Zidane nechal vyprovokovat, zbytečně vyloučit a chyběl v rozhodujících chvílích boje o zlato. Ten Francouzi prohráli po penaltách.



To utkání bude mít nadosmrti uložené v hlavě. Na rozdíl od řady svých spoluhráčů, kteří slavili titul mistrů světa na domácím mundialu v roce 1998, se Francouz Willy Sagnol nejcennější reprezentační trofeje nedočkal.

V roce 2006 byl blízko. „Les Bleus“ dokráčeli až do berlínského finále. Na Olympijském stadionu šli navíc do vedení již v 7. minutě, Zinédine Zidane proměnil penaltu. Vzápětí ale srovnal na 1:1 Marco Materazzi, který se mimochodem prosadil i v základní skupině proti České republice (2:0).

Za nerozhodného stavu dospěl finálový duel do prodloužení. V 110. minutě se nechal právě Materazzim vyprovokovat Zinédine Zidane. Francouzská hvězda, loučící se s reprezentačním dresem, zareagovala na hanlivá slova mířená proti jeho sestře a italského stopera poslala hlavičkou k zemi.

„Nebyla to hezká slova, ale jiní hráči na hřišti řekli během zápasu daleko horší věci. Omlouvat se mu ale nebudu. Možná bych se mohl omluvit jeho sestře. Přísahám, že jsem v tu dobu neměl tušení, že vůbec nějakou má,“ uvedl pár měsíců po šampionátu Ital. K určitému usmíření došlo až v roce 2010.

Poslední duel za „Les Bleus“ po hlavičce do soupeře dnešní kouč Realu Madrid kvůli vyloučení nedohrál. Francii chyběl v závěrečných minutách, ale i pak v penaltovém rozstřelu, ve kterém hned v první sérii trefil břevno David Trezeguet, což, jak se později ukázalo, byl rozhodující moment a zlato brala Itálie.

Sagnolovi, stejně jako jeho spoluhráčům, tak zůstaly oči pro pláč, brali „jen“ stříbro. Ačkoliv se Zidanem hrál v reprezentaci od roku 2000, událost z finále 2006 mezi nimi na dlouho postavila neprodyšnou zeď.

„Jdete po zápase do šatny, prohráli jste, je tam chlap, který mluví a omlouvá se. Ale to neslyšíte! Jste ve svém světě, ponořeni hluboce do zklamání. Vlastně jsem ani jeho omluvu přijmout nechtěl, ani s ním mluvit. Musel jsem jít do koupelny, vykouřit dvě stě padesát cigaret za deset minut,“ prozradil bývalý hráč Bayernu či Monaka, jak se vypořádal s chmury.

„Nemluvili jsme spolu téměř dva roky. Až když jsem se v roce 2008 po EURO ženil, řekla mi manželka, ať ho pozvu. Zavolal jsem mu, ale řekl mi, že na noční party nemůže přijít, ale potěšilo mě, že dorazil ráno. Dali jsme si spolu aperitiv,“ zavzpomínal dnes 43letý rodák ze Saint-Étienne jak došlo na prolomení bariéry mezi ním a Zidanem.

Willy Sagnol (vlevo) nepromluvil se Zinédinem Zidanem dlouhé dva roky poté, co se druhý jmenovaný nechal vyloučit v prodloužení finále MS 2006
Willy Sagnol (vlevo) nepromluvil se Zinédinem Zidanem dlouhé dva roky poté, co se druhý jmenovaný nechal vyloučit v prodloužení finále MS 2006

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Nedělní Sport, 12. dubna 2020 Nedělní Sport, 12. dubna 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud