Jakub Plaskura
15. ledna 2024 • 12:10

Xavi v klidu i přes výprask, Barca si nemůže dovolit posily. Rozhodne únor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic nemohlo ukázat současné rozpoložení Barcelony více než fiasko ve finále španělského superpoháru proti Realu Madrid. Bílý balet zvítězil v Rijádu 4:1 a Barca se nezmohla na adekvátní protizbraň madridských štiplavých protiútoků. Tohle je totální odraz současného rozpoložení v celém katalánském velkoklubu. Za nic se neschovávaly ani legendy Barcelony Xavi či Deco.



Na první pohled statistiky proti Barceloně zase tak zásadně nehrají, dokonce měli Lewandowski a spol. míč na kopačkách 58 % času. Jenže naivita a laxnost bily do očí. Real se dostal tolikrát do nebezpečného úniku, že musel mít brankář Iňaki Peňa noční můry. Obraz hry byl prostě jasný.

Jakoby se nevybroušené diamanty z La Masie šly poměřit s profíky z Realu. Přitom v dresu Barcelony na trávníku bojovali kromě Lewandowského taky Gündogan, Araujo, Sergi Roberto a další borci. Ani zkušenost však nepomohla a Xavi se po utkání za nic neschovával.

„Jsem smutný. Před zápasem jsme v sobě cítili velké nadšení, ale byl to nejhorší zápas ze všech, co jsem v Barceloně zažil. Absolutně jsme nedokázali zastavovat kontry Realu. Neděle nám ukázala hořkou stránku fotbalu, ale nadále věřím, že sezona může dopadnout úspěšně“ řekl trenér Barcy bezprostředně po utkání, když i v La Lize na Real ztrácí jeho tým sedm bodů. Ani postup do jarní fáze Ligy mistrů nebyl bez potíží, a to je právě milionářská soutěž z barcelonského pohledu ohrožena do budoucna.

Problém Blaugranas je totiž hlubší než jedna dílčí porážka od úhlavního rivala. Už v únoru by se mělo rozhodnout, s jakým flastrem Barcelona vyvázne z problému kolem finančního fair play, kdy byly odhaleny nesrovnalosti ve finanční zprávě, kterou Barcelona poskytla orgánům UEFA ohledně rovnováhy mezi klubovými výdaji a příjmy. Kataláncům v krajním případě hrozí až tři roky bez Champions League, odečet bodů či tučná finanční pokuta. Ani jedno přitom klub nemůže potřebovat, jak ví i portugalská legenda Deco.

Ten za Barcelonu hrál v letech 2004 až 2008 a nyní zde působí coby sportovní ředitel. „Těžká porážka, navíc jsme nebyli schopni bojovat. Co se týče Xaviho, jeho setrvání na lavičce A-týmu není vůbec otázkou. Tato porážka na jeho pozici nic nemění,“ ujišťoval Deco, jehož slova podpořil i prezident Barcelony Joan Laporta. „Xavimu plně důvěřujeme. Představenstvo klubu se domnívá, že by nemělo docházet k žádným drastickým rozhodnutím.“ Fakt je ale ten, že i některým fanouškům Barcelony se Xavim dochází trpělivost a začínají se ozývat první hlasy po změně.

Deco pak navíc vzpomněl, že Barca by rozhodně neměla být hlavním žralokem na přestupovém lednovém moři „Musíme si vystačit s vlastními zdroji. V tuto chvíli nemůžeme podepsat žádné nové hráče.“

Vypadá to tak, že jediným zimním přírůstkem do kabiny bude mladý Brazilec Vitor Roque, jehož transfer z Athletica Paranaense se však upekl už s časovým předstihem. Nedalo by se říct, že by Barcelona měla špatný kádr, ale okysličení by se jistě hodilo, navíc se Xavi musí potýkat s poměrně zaplněnou marodkou. Dlouhodobě mimo je hlavně Gavi a Barca by za něj do středu pole potřebovala posílit, jenže tuto variantu svým vyjádřením Deco dementoval. Zmíněný únorový verdikt by měl ukázat, kudy se Barcelona bude dál ubírat.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud