16. ledna 2024 • 12:15

Jak Messi vyhrál Hráče roku? Klíčová role kapitánů, Šilhavý ho vynechal

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentinský kapitán Lionel Messi vyhrál cenu FIFA The Best pro nejlepšího fotbalistu uplynulého roku. Nic nového, získal ji již poosmé, tentokrát ale bylo vítězství mimořádně těsné. Při bodové rovnosti s gólovou bestií Erlingem Haalandem musela rozhodnout dodatečná pravidla. Světová federace nyní odtajnila podrobnosti, kdo jak hlasoval.



V anketě bodovalo celkem 12 hráčů, jeden bod získal i nedávný parťák Tomáše Součka a Vladimíra Coufala Declan Rice díky hlasům z ostrova Montserrat, Fidži, Rakouska, Mongolska či Bhútánu. V boji o třetí místo těsně předčil Kylian Mbappé 35:32 Kevina De Bruyneho. Souboj na prvních dvou příčkách byl ale ještě vyrovnanější.

Do pořadí se počítají hlasy od kapitánů a trenérů národních týmů, zástupců médií a zohledněno je i fanouškovské hlasování. Erling Haaland dostal víc hlasů od koučů a jednoznačně vládl mezi novináři, Lionel Messi je populárnější mezi kapitány a drtivě ho podpořili fanoušci. Celkový výsledek po přepočtu na body? 48:48.

V tu chvíli musela rozhodnout dodatečná kritéria, konkrétně odstavec 12 v pravidlech ankety, podle kterého v případě rovnosti bodů rozhoduje počet umístění na první místo od kapitánů národních týmů. Tam Lionel Messi vyhrál 107:64.

Hlasy mužů s páskou všech národních týmů členů FIFA totiž mají stejnou váhu. Je jedno, jestli jde o mistry světa či karibský ostrůvek pod správou Velké Británie se čtyřmi tisíci obyvateli.

Mimochodem, jako kapitán úřadujících šampionů mundialu byl osloven sám Lionel Messi. Zachoval se skromně, na první místo umístil Erlinga Haalanda, na druhé Kyliana Mpbappého a na třetí svého reprezentačního spoluhráče Juliána Álvareze.

„Je to paradox. Lionel Messi ustupuje z velké scény, ale svět fotbalu si ho vybírá dál. Může být nejlepší v historii, ale tuhle cenu vyhrál z gauče,“ napsal na sociální síť X Claudio Mauri, který měl hlas argentinských novinářů, i on ikonu své země posadil až na třetí místo.

Do hlasování byli přizváni i tři Češi. Kapitán národního týmu Tomáš Souček, bývalý trenér Jaroslav Šilhavý a za novináře Jan Palička z portálu idnes.cz. Všichni tři jednotně posadili na první místo Erlinga Haalanda. Jaroslav Šilhavý ve svém pořadí vítěze úplně vynechal.

Zároveň přestává platit roky staré pravidlo, že kde je LM10, tam je CR7 a naopak. Cristiano Ronaldo se v dlouhém seznamu hlasů neobjevil ani jednou. 

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud