13. dubna 2012 • 16:20

VIDEO: Jak Gott, Elvis a Kelly Family zpívají hymnu Liverpoolu

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOBOTNÍ PŘÍLOHA OVERTIME | Píseň You'll Never Walk Alone považují za svou fanoušci Liverpoolu, ale hraje se na stadionech celého světa. Muzikálový song z roku 1945 se stal neoficiální fotbalovou hymnou – a nazpíval ji skoro každý, kdo v populárná hudbě něco znamenal.



V říjnu 1963 ji ve slavném studiu Abbey Road nahrála na svůj třetí singl skupina Gerry and the Pacemakers a stejně jako v případě předchozích dvou se dostali na první příčku britské hitparády.

Na liverpoolském stadionu Anfield Road měli tehdy ve zvyku pouštět před zápasem písničky z čela hitparády. Když poprvé zazněla You'll Never Walk Alone, přidaly se tribuny a zpívaly také. Po čase song vypadl z hitparády a hrály se jiné, ale fanoušci už u You'll Never Walk Alone zůstali. Zvládli ji i bez pomoci reproduktorů.

Liverpoolská fotbalová hymna byla na světě. Později si název písně dal klub do znaku a dnes je i nad jednou ze vstupních bran. You'll Never Walk Alone časem adoptovaly i další kluby, hlásí se k ní například Celtic Glasgow, Borussia Dortmund, Feyenoord Rotterdam, Kaiserslautern, St. Pauli či FC Tokio.

Po úspěchu kapely Gerry and the Pacemakers žila píseň dalším životem. Nazpíval ji skoro každý, kdo něco v populární hudbě znamenal.

Například i rokenrolový král Elvis Presley:

Rozhodně zajímavá je verze jazzového trumpetisty a zpěváka Louise Armstronga:

A co by to bylo za hit, kdyby ho neposvětil i slavný švihák Frank Sinatra:

V polovině 60. let muzikálovou melodii Richarda Rodgerse česky otextoval Zdeněk Borovec pro zpěváka Jiří Poppera. A když ten později emigroval do Švýcarska, ujal se ji Karel Gott a v roce 1974 ji nahrál s orchestrem Karla Vlacha pod názvem Nikdy nejdeš sám.

S říznou verzí přišli němečtí pankáči Die Toten Hosen, jinak též velcí fotbaloví fanoušci a příznivci FC Liverpool a Fortuny Düsseldorf:

V 90. letech You'll Never Walk Alone nazpívali bohužel i Kelly Family:

Zřejmě nejdojemnější a nejsmutnější verzí je ta, která se v roce 2009 hrála na pohřbu německého brankáře Roberta Enkeho. Před plným hannoverským stadionem a pěti miliony televizních diváků ji zazpívala sedmnáctiletá studentka Alina Schmidtová:

A na závěr ještě YNWA v klasickém podání fanoušků Liverpoolu:

Která se vám líbí nejvíce?

xxx

O světě fanoušků čtěte více v sobotní příloze Overtime:

- jak se z diváků stali fanoušci?

- víte, kdy se objevili první ultras?

- jsou stadiony s místy jen na sezení opravdu výhrou?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud