Stanislav Hrabě
28. června 2012 • 10:49

REPORTÁŽ: Českoslovenští „Chilané“ otevřeli výstavu v Sao Paulu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Ve finále mistrovství světa 1962 v Chile náskok československého týmu zlikvidoval Amarildo, jenž zastoupil zraněného Pelého. Na oslavy otevření výstavy v Sao Paulu k 50. výročí tohoto šampionátu ohlášený Pelé nedorazil, ale Amarildo byl opět připraven. „Nejsem nikoho náhradník, na hřišti i tady jsem za sebe,“ odmítal tuto roli tehdy i nyní. 



Finalistů MS 1962 se v Sao Paulu sešlo požehnaně: Gilmar, Djalma Santos, Zagallo, Altair, Coutinho, Mengálvio, Amarildo, Jair Costa, Pepé na straně vítězů a Masopust, Tichý, Jelínek, Mašek, Štibrányi za poražené. Tentokrát se nestřetli na hřišti, byli nejvzácnějšími hosty otevření výstavy k 50. výročí šampionátu.

Ztichlým sálem zazněly tři výstřely. Přidušené, neděsící, ze vzduchovky. „Tak můj otec oslavoval tři góly, které Brazílie vstřelila do sítě Československa a stala se mistrem světa. Byl jsem šestiletý kluk a hrozně pyšný na vlast,“ vrátil se o 50 let zpět Aldo Rebelo, ministr sportu brazilské vlády. Na její pozvání československá výprava přijela. 

Nesetkala se s Pelém, který účast odmítl pro zaneprázdnění, ale proslýchá se, že nemá nejlepší vztahy se současnou vládou. Nahradil ho opět Amarildo. Jeho vyrovnávací branka ve finále znamenala zásadní obrat.

Zeď brazilské slávy
Zeď brazilské slávy

„Brankáře československého týmu Schrojfa jsem studoval a věděl, že na centry vybíhá předem. Když jsem viděl, jak se hýbá ven, napálil jsem míč k tyči,“ prozradil, že nešlo o náhodu. 

Zlobit se na chytrost po 50 letech? Vyloučeno. „Brazilský fotbal pro mě spojuje všechno krásné, co může divákovi nabídnout,“ složil poklonu pětinásobným mistrům světa Josef Masopust. 

Výstavu hostí úchvatná stavba, dílo Oscara Niemayera, jenž se podílel na výstavbě brazilského hlavního města. Exponáty do ní přispěl i Klub přátel Josefa Masopusta. 

Česká a Slovenská republika pronikla do Brazílie nejúdernější silou – přes fotbal. „Snažíme se naši vlasti co nejvíce popularizovat každodenní piplavou prací. Tohle výrazně převyšuje mnohaměsíční úsilí,“ neskrýval potěšení Viktor Dolista, český konzul v Brazílii. 

Masopust a jeho kolegové se stali těmi nejlepšími vyslanci. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud