Štěpán Filípek
23. července 2012 • 21:44

S Klausem bych si měl tolik co říct, litoval komentátor Bosák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to vlastně takový nepřímý duel, ale stále žije. Populární televizní komentátor Jaromír Bosák se dostal během EURO 2012 do křížku se samotným prezidentem Václavem Klausem – a i dnes je to zdroj vtipných momentů. Ve své knize o šampionátu, kterou Bosák v pondělí večer pokřtil, například zopakoval nabídku na pozvání na odbornou diskusi do studia. „Jen nevím, jestli by u současného prezidenta bylo povoleno používat termín levé křídlo,“ rýpl si do pravicově orientované hlavy státu.



Cinkání půllitrů s pivem, vůně utopenců. To byla stylová kulisa představení Fotbalového deníku Jaromíra Bosáka z Polska a Ukrajiny. Knihu pokřtil herec a Bosákův spoluhráč z Unionu Strašnice Ivan Trojan.

Prezident Václav Klaus, o němž se v ní také píše, se však neobjevil. „Přitom bych si toho měl s Václavem tolik co říct,“ zatvářil se lítostivě Bosák. „Chtěl jsem ho pozvat jako kmotra, ale asi by to nebylo ono,“ dodal.

Všechno má počátek v originálním komentáři, v němž se Klaus podivil nad tím, že experti České televize nerozebrali situaci ze závěru vítězného zápasu s Polskem.

V něm stoper Michal Kadlec odvrátil míč, který možná mířil do brány. Bosák, který ovšem ve studiu nebyl, kontroval na sociální síti Twitter následovně: „Sláva, máme dalšího experta. Václav Klaus se přihlásil o práci v našem studiu, začneme pomalu na lize v Příbrami a pak se uvidí.“

A aby toho nebylo málo, reagoval pro změnu Klausův mluvčí Radim Ochvat a vyzval Bosáka, ať si raději nazuje kopačky a jde reprezentaci pomoct na hřiště.

Zápisky šílencovy

„Na Hradě nad tím asi zvednou obočí,“ odtušil Bosák nad svou knížkou, v níž shrnul zážitky z EURO. „Já sám tomu říkám zápisky šílencovy.“

Vzápětí poodhalil plány, jak by dopadla případná Klausova návštěva  v olympijském studiu ČT v Londýně. „Robert Záruba už mi říkal, že si pana prezidenta jako hosta vezme on,“ zmínil kolegu.

Jaromír Bosák podepisuje svůj Fotbalový deník z EURAFoto iSport.cz

Ani zdaleka zapomenuta však není ani jiná kontroverze v níž hrál hlavní roli. To když se před šampionátem opřel do útočníka Milana Baroše. Co na tom, že titulek rozhovoru byl výrazně přibarvený.

Za to, že Bosák tvrdil, že Baroš už není tak rychlý a škodí si tím, jak se uzavřel před českými novináři, a tedy vlastně fanoušky, se stal nepřítelem číslo 1 národního týmu.

„Dostal jsem indiánské jméno Druhá Drulákova sloka,“ smál se Bosák s narážkou na hanlivý pokřik, který reprezentanti spustili na svého kritika a bývalého reprezentanta Radka Druláka po postupu na EURO.

„Přitom si nemyslím, že Milan je špatný kluk,“ tvrdí v knize komentátor, podle něhož nesou díl viny lidé z útočníkova nejbližšího okolí.

Není dne, abych si na Přibyla nevzpomněl

Celou „aféru“ pochopitelně zaznamenal i Ivan Trojan, který o ní mluvil s reprezentačním manažerem Vladimírem Šmicerem.

„Trochu jsem to hasil,“ usmíval se věrný fanoušek Bohemians 1905 a s nadsázkou, leč jasně vyzval k nadhledu, který někdy fotbalistům chybí: „Bylo by dobře, aby se z toho neposr...“

Při křtu knihy došlo i na vážné chvíle. To když Bosák připomněl, že publikaci věnoval zesnulému funkcionáři Sparty a bývalému kolegovi Lukáši Přibylovi. „Byl bych rád, kdyby si každý, kdo si knihu vezme do ruky, tohle jméno přečetl. Není dne, abych si na něho nevzpomněl,“ přiznal.

Jeho slova poslouchal pozorně i jeden z pozvaných hostů, jehož kvůli výšce nešlo přehlédnout: Přibylův otec.

Kmotr Bosákovy knížky Ivan Trojan s otcem Lukáše Přibyla
Kmotr Bosákovy knížky Ivan Trojan s otcem Lukáše Přibyla

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud