Sport Magazín
9. ledna 2013 • 05:15

Má prostě všechno! Hřebík vysvětluje, v čem je Messi geniální

Autor: Sport Magazín, Pavel Hartman
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na žádost Sport Magazínu analyzoval hru Lionela Messiho. A i když je pedant na detaily, v případě čtyřnásobného držitele Zlatého míče na rezervy nenarazil. „Má všechno, proto je geniální,“ řekl Jaroslav Hřebík, uznávaný trenér a generální sportovní ředitel pražské Sparty. „S předpoklady se narodil, ale do povědomí je dostal jen zkušeností, tedy opakováním a drilem,“ zdůraznil své mínění o hvězdě Barcelony.



Vedení míče: na každý druhý krok

Jeho vedení míče je úplně vzorové. Sledoval jsem v utkání Messiho běh s míčem na deset metrů. Pak jsem na stejnou vzdálenost pozoroval Xaviho, který je jen o centimetr vyšší. Výsledek? Messi udělal o tři kroky více.

Nechtěl jsem tomu věřit, tak jsem se na to podíval znova - a skutečně, o tři kroky navíc! A měl o dva kontakty s míčem na téhle vzdálenosti víc než Xavi. Takže tři kroky a dva kontakty s míčem navíc.

Má tedy kratší krok, strašně vysokou frekvenci a díky tomu i kratší vedení míče. Kontakt s míčem většinou udělá na každý druhý krok. A logicky na levou nohou, kterou má lepší. Někdy by si mohl i dát míč víc od nohy, ale neudělá to. Proč? Protože takhle má k míči vždycky blíž než soupeř a má příznivější podmínky pro jakoukoli herní činnost než ostatní.

Proto dokáže na velmi malém prostoru obejít dva protihráče nebo si otevřít zhuštěnou obranu a v ideálním okamžiku za ni poslat fantasticky načasovanou průnikovou přihrávku.

Cristiano Ronaldo takhle hrát nemůže. Je vyšší, má delší krok a delší vedení míče. Proto obchází hráče přímočaře a na větším prostoru a ne na tak malém jako Messi. Ten krátkým vedením míče získává ještě jednu výhodu: nemusí do míče dávat takovou razanci. Rychlost míče při vedení je pak o něco menší a lépe si s ním může hrát.

Obcházení soupeře: na stojnou nohu

Obcházení má nejlepší ze všech hráčů na světě. A hned bych zdůraznil, že jde zároveň o efektivní obcházení. Vytváří jím výhodné situace pro tým. Jak to dělá? V drtivé většině soubojů běží čelně na bránícího hráče. Klamavými pohyby ho rozpohybuje. Zároveň mapuje pohyb soupeře, který zachycuje jeho pohyb. A když se k němu dostane zhruba na metrovou vzdálenost, na kterou mu obránce stále ještě nemůže vzít míč, zvolí efektivní způsob obejití.

A teď to nejdůležitější: Messi dělá kličku na stojnou nohu bránícího hráče! Intuitivně vnímá postavení těla protivníka a obejde ho kolem nohy, o kterou je v ten moment zapřený. Tenhle detail málokdo ví a málokdo s ním pracuje.

Lionel Messi vyhrál počtvrté v řadě Zlatý míč pro Nejlepšího fotbalistu světa, našli se ale novináři i hráči, kteří mu hlas nedali
Lionel Messi vyhrál počtvrté v řadě Zlatý míč pro Nejlepšího fotbalistu světa, našli se ale novináři i hráči, kteří mu hlas nedali

Slyšel jsem o něm mluvit akorát šéfa Coverciana (tréninkové a vzdělávací středisko italského fotbalu), když jsme tam byli na semináři. Ten jediný nám to s asistentem ukazoval. Ale nikde jinde jsem s tím nikoho neviděl pracovat. Asi před rokem jsem se ptal několika trenérů, na kterou stranu by mě v tomhle postavení (pravou nohu dá vpřed a váhu přenese na ní) obešli. Messi by šel automaticky kolem stojné pravačky, oni? Volili kličku kolem levačky.

Takže ani u nás se Messiho obcházení důkladně do detailů nerozebírá. Jak ale potom můžeme hráče učit správně obcházet? I Messi se to musel naučit. Ano, od přírody má talent, ale do podvědomí, aby o tom pak nemusel na hřišti přemýšlet, to dostal praxí, tedy neustálým opakováním, drilem. Neříkám, že můžeme vychovat druhého Messiho, ale přiblížit se mu může každý hráč menší postavy. Jenže by musel trénovat správným způsobem jako Messi.

Průniková přihrávka za obranu

I v tomhle je mistr. Všechno pramení z jeho krátkého vedení míče. To mu umožňuje dát průnikovou přihrávku tajmingově správně. Vysvětlím to podrobněji. Dejme tomu, že Messi běží stovku za 11 vteřin. Metr vlastně uběhne za 0,11 vteřin. K tomu si přidejme, co už víme - že má kratší krok a na každý druhý krok dotek s míčem. Takže zhruba každých patnáct setin vteřiny může dát průnikovku za obranu.

Jaroslav Hřebík analyzuje hru Lionela Messiho
Video se připravuje ...

Při delším vedení míče tuhle možnost ztrácíte. Průnikovku můžete dát třeba až za dvě až tři desetiny vteřiny. A to je velký handicap. V čem? Zatímco Messi může využít momentu, kdy se otevře skulinka v obraně průnikové přihrávce okamžitě, než se k ní dostane hráč s delším vedením, už se tenhle koridor zavře. A na další možnost musí zase čekat déle než Messi.

Bránění a presink

Už jsem zaznamenal hlasy, že Messi skoro nebrání. To absolutně není pravda! Těm, kdo to říkají, doporučuji, ať se podívají, jakým způsobem Messi brání při okamžitém presingu Barcelony a jak se pohybuje při ztrátě míče. Že nebrání, to je klišé, které je scestné a zavádí náš fotbal do slepé uličky.

Ale zpátky k okamžitému presingu. Messi se do něj jednoznačně zapojuje ihned po ztrátě míče a maximální aktivitou. Použije dokonce vyšší intenzitu pohybu, než když útočí. Dělá to ochotně, stejně jako všichni jeho spoluhráči. V Barceloně nikdo nemůže po ztrátě míče odpočívat!

Pokud by Barca spustila presing a jen jeden třeba ze šesti hráčů, kteří budou zrovna v těžišti hry, se do něj nezapojil, byl by z toho problém. Soupeř by se přes uvolněný koridor z presingu dostal a šest barcelonských fotbalistů by bylo rázem vyřazených z obranné činnosti…

Jenže to se Barceloně nestává, většinu míčů získává hned zpět. Vyplývá to opět z jejich způsobu hry. Z toho, jak jsou její hráči i v útočné činnosti blízko u sebe. Proto můžou okamžitě spustit po ztrátě míče presing. Kdyby hráli na velké hloubce, že by byla mezi obránci a útočníky velká vzdálenost, nemohli by ho dělat. Jenom by se tím zbytečně vyčerpávali.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud