Stanislav Hrabě
22. září 2014 • 13:02

Vyrostl ve Slavii, hlídá archiv Sparty. To je Václav Boreček

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když někdo zatouží zvědět cosi z historie Sparty Praha, potřebuje jakýkoli údaj o některém hráči, který oblékal rudý dres či najít informaci ze zápasu, který sehrál nejúspěšnější český klub, stačí zavolat na Letnou a vyžadovaný fakt je okamžitě po ruce. Historii Sparty a vůbec českého fotbalu má v malíčku její archivář Václav Boreček, jenž oslavil 22. září 75 let.



Ligové utkání Sparta Praha - Hradec Králové (3:1) provázela slavná událost: vedení klubu pogratulovalo k významnému jubileu (75 let) svému archiváři Václavu Borečkovi. Muži, který spojil s letenským klubem svůj život, který o něm ví víc, než jakýkoli jiný člověk. Sám patří do jeho síně slávy.

Přitom, jak už umělo 20. století míchat osudy lidí i klubů, byl spjatý se Slavií Praha. A bytostně.

Otec Jaroslav byl dlouholetým mládežnickým funkcionářem. On jako čtrnáctiletý hrál 27. září 1953 při slavnostním otevření nového stadionu v Edenu žákovský předzápas ligy Slavia - Spoje Žižkov 2:1, kdy kapitánem byl Fáfa Morávek a vítězný gól dal Karel Nepomucký. Oblékal mládežnické dresy tří pražských ligových klubů: Slavie, Dukly a Motorletu.

Nakonec se stal archivářem ovšem Sparty Praha a přeměnil se v jejího oddaného fanouška a pečlivého pracovníka. Navázal tak na své významné předchůdce, kteří dodávali s příznačnou pečlivostí dohromady artefakty letenského klubu, jakými byli Vladimír Víšek a Karel Purkyt. 

Když něco chcete o Spartě vědět, obraťte se na Václava Borečka. Je i v pětasedmdesáti pořád mladý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud