11. ledna 2015 • 19:01

Nejlepšími fotbalovými dorostenci roku jsou Černý a Sadílek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepším českým fotbalovým dorostencem roku 2014 byl zvolen Václav Černý. Útočník juniorky Ajaxu Amsterodam tak potřetí v kariéře vyhrál anketu Grassroots, kterou FAČR oceňuje nejlepší hráče a trenéry mládežnického, ženského a neprofesionálního fotbalu a futsalu. Předchozí dva ročníky vyhrál mezi mladšími dorostenci. Tentokrát dostal přednost před druhým Patrikem Schickem ze Sparty a Romanem Mackem z Juventusu. Nejlepší fotbalistkou se potřetí za sebou stala Lucie Martínková ze Sparty a švédského Örebro.



Sedmnáctiletý útočník Černý je dlouhodobě považován za největší současnou naději českého fotbalu a jde ve šlépějích svého bývalého spoluhráče z Příbrami Dominika Maška. Ten také ovládal anketu nejprve mezi mladšími dorostenci a poté i mezi staršími; celkem ji tak vyhrál čtyřikrát za sebou, což je rekord. Černý, který začíná trénovat s prvním týmem Ajaxu, nyní třetí výhrou vyrovnal současného útočníka Frankfurtu Václava Kadlece.

Cenu Černému předal sportovní ředitel Ajaxu a bývalý nizozemský reprezentant Marc Overmars. "Moc si toho ocenění vážím. Stejně tak toho, že kvůli mně přijel pan Overmars. Navíc autem a ne letadlem. Když taková osobnost kvůli vám váží takovou cestu, je to velká pocta," řekl Černý na tiskové konferenci po galavečeru, který proběhl v pražském paláci Žofín.

Mezi mladšími dorostenci vyhrál Michal Sadílek ze Slovácka, kterému dali hlasující přednost před Christianem Frýdkem ze Sparty, mladším synem bývalého sparťanského záložníka Martina Frýdka, a Alexem Králem ze Slavie.

Cenu udělovanou nejlepšímu futsalistovi obhájil Michal Seidler ze Slovmaticu Bratislava, nejlepším futsalovým trenérem se dokonce podeváté za sebou stal reprezentační kouč Tomáš Neumann.

V dorosteneckém fotbale byli oceněni trenéři Kamil Průša z Jihlavy, Jaroslav Hynek z Dukly Praha a Miroslav Steinhauser ze Znojma.

FAČR rovněž ocenila dva své přední funkcionáře za Grassroots akce. Generální sekretář Rudolf Řepka byl oceněn za projekt členství a za nábory mládeže. Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková za propagaci ženského fotbalu prostřednictvím charitativního kalendáře a nové podoby komunikační identity a log.

Cenu Fair Play dostal čtrnáctiletý Jáchym Tuček z Cidliny Nový Bydžov, který odmítl nařízenou penaltu po faulu na něj a rozhodčímu se přiznal, že protihráč nejprve zasáhl míč.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud