3. června 2015 • 09:52

Katar může přijít o MS, k odebrání pořadatelství už vyzval šéf Anglie

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Katar se obává, že po odstoupení Seppa Blattera z čela FIFA, by mohl přijít o pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2022. Volby totiž provázelo podezření z korupce a právě ve stínu rozsáhlé úplatkářské aféry se švýcarský funkcionář rozhodl rezignovat.



K odebrání pořadatelství vyzval jako první šéf anglické asociace Greg Dyke. "Kdybych byl v katarském organizačním výboru, nespal bych dnes moc dobře," řekl po úterní Blatterově rezignaci. "Myslím, že se objeví důkazy, které odhalí, že volby nebyly úplně férové. A jestli se to stane, mělo by se hlasovat znovu," dodal.

"To, že se pan Dyke ihned zaměřil na odebrání mistrovství Kataru, o něm leccos napovídá. Vždyť má jít o první šampionát na Blízkém východě," citovala agentura Reuters prohlášení šéf katarského svazu Hamada bin Chalífu. "Nejdřív by měl nechat proběhnout vyšetřování a soustředit se na to, aby anglická reprezentace v Kataru získala titul," uvedl.

Katar při volbě porazil USA, Koreu, Japonsko a Austrálii a zavázal se, že kvůli velkým vedrům v zemi, postaví klimatizované stadiony. Kvůli extrémnímu počasí nakonec FIFA k velké nevoli národních svazů přesunula turnaj z léta na listopad a prosinec.

Volbu, v níž pořadatelství turnaje v roce 2018 získalo Rusko, provázelo podezření z korupce. Tresty nepadly, přestože vyšetřovatel Michael Garcia na podezřelé praktiky poukázal. Etická komise odmítla jeho zprávu zveřejnit.

Hlasováním se nyní zabývají i američtí vyšetřovatelé. Na jejich žádost švýcarská policie minulý týden zadržela sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Právě kvůli aféře se Blatter rozhodl krátce po znovuzvolení do čela FIFA odstoupit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud