1. dubna 2016 • 15:43

Fotbalistky v USA: Plaťte nás jako muže! Mají neprůstřelné důvody

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají zlato z mistrovství světa i olympiády, přinášejí víc peněz, než muži, přesto jsou hůř placeny. Fotbalistky v USA řekly dost! Pětice reprezentantek podala podnět ke komisi pro rovné pracovní příležitosti, aby pomohla napravit tento nepoměr. Svojí snahou vyvolaly velký ohlas – podpořili je prezidentští kandidáti Demokratické strany, hollywoodská hvězda i jeden z nejlepších amerických fotbalistů.



Debata o rovných odměnách probíhá intenzivně v tenisovém prostředí – jenže tam už k finančnímu vyrovnání odměn na turnajích došlo. Ve fotbale se zdá, že je k podobnému stavu daleko. Přitom právě ve Spojených státech k němu existují pádné důvody.

„Čísla mluví sama za sebe,“ říká populární brankářka Hope Solo. „Jsme nejlepší na světě, vyhrály jsem třikrát MS, čtyřikrát olympiádu. Muži jsou placeni lépe za to, že nastoupí, než my, když vyhrajeme velké turnaje.“ Žádost kromě ní podepsala Carli Lloydová, Becky Sauerbrunnová, útočnice Alex Morganová a záložnice Magan Rapinoeová.

Srovnání prémií pro muže a ženy ve fotbalových reprezentacích USA
Kolik dostávají za zápas?
Muži: 5000 dolarů
(prémie za výhru 1350 dolarů)
Ženy: 3600 dolarů
(prémie za výhru 8166 dolarů)
Prémie za umístění na MS
Muži:
390 625 dolarů (1. místo) 
260 417 dolarů (2. místo) 
52 083 dolarů (3. místo)
Ženy:
75 000 dolarů (1. místo) 
32 500 dolarů (2. místo) 
20 000 dolarů (3. místo)

V tomto ohledu je americká situace specifická. „Ženská reprezentace skutečně loni vygenerovala o 20 milionů dolarů víc, než mužský národní tým,“ řekl pro CNN novinář John Bacon. „Je jasné, že by se měl zmenšit rozdíl v tom, jaké peníze hráčky a hráči dostávají. Mohli bychom se ale i ptát, zda by neměly ženy dostávat větší peníze,“ podotknul. Televizní přenos z loňského finále MS žen mělo v USA rekordní sledovanost - dívalo se na něj 25,4 milionu lidí - více než na jakýkoliv zápas mužského fotbalu na anglicky mluveném kanále.

O iniciativě fotbalistek se začalo v zámoří intenzivně diskutovat. Zapojili se i oba prezidentští kandidáti za demokratickou stranu. „Nechtěla bych stát proti těmto ženám na hřišti, ani v soudní síni. Zasluhují si rovné odměňování,“ zmínila se Hillary Clintonová . „Věřím, že ve svém boji zvítězí,“ podpořil fotbalistky také Bernie Sanders.

Zapojila se také hollywoodská herečka Patricia Arquetteová, držitelka Oscara za film Chlapectví. „Díky, že jste s tímto tématem vystoupili. Ženy byly ekonomicky podceňované stovky let,“ napsala Arquetteová na sociální síti.

Ohlasy přicházejí ze všech stran. Fotbalistky mají podporu od svých mužských kolegů. „Chápeme a oceňujeme jejich boj,“ řekl brankář Tim Howard pro Sports Illustrated. Třeba se ledy opravdu pohnuly.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud