14. června 2016 • 15:07

Berbrovy praktiky? Nutil sudí udávat, mluvil o Asiatech, zaznělo u soudu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr nutil rozhodčí, aby se navzájem udávali, nutil je nosit při zápasech mobilní telefon, aby s nimi byl v kontaktu a o Moravácích mluvil jako o Asiatech. I to dnes zaznělo u Okresního soudu v Hodoníně, který pokračoval v projednávání žaloby Berbra a někdejší šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové na bývalého rozhodčího Antonína Kordulu. Chtějí po něm omluvu za výroky v médiích.



Kordula podle žaloby v médiích včetně deníku Sport naznačil, že sudí ve skutečnosti neřídila dnes už bývalá předsedkyně komise rozhodčích Damková, ale její životní partner Berbr, který k tomu však nemá žádné pravomoci.

Kordula není jediný, kdo je ve sporu s Berbrem a Damkovou. Žaloby podali i na Libora Kovaříka, jenž aféru zpovědí pro Sport odstartoval. Po něm požadují 800 000 Kč a omluvu. Po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtějí 100.000 Kč a omluvu, po bývalém rozhodčím Tomáši Kovaříkovi chtěli omluvu. Pražský soud už řešil omluvu Kovaříka na začátku května a rozhodl ve prospěch Berbra s Damkovou, Kovařík ale chystal odvolání.

U soudu v Hodoníně dnes Tomáš Kovařík jako svědek vypovídal. Podle něj Berbr některé rozhodčí ponižoval. Nutil je také uzavřít pojištění na soukromá vozidla s konkrétní pojišťovnou, jinak že bude dotyčný vyřazený z listiny rozhodčích.

Kovařík: Sudí museli nosit na zápasy mobilní telefon

Čtvrtý rozhodčí musel pak podle něj na zápasy nosit mobilní telefon, aby v případě incidentu na stadionu mohl Berbr posoudit, zda se má v zápase pokračovat. Petici na podporu Damkové pak také museli podle svědka všichni podepsat, protože se báli vyřazení z listiny rozhodčích. "Nikdy se nestalo, že by někdo jakoukoliv petici nepodepsal," uvedl Kovařík.

U hodonínského soudu vypovídal i jeho jmenovec a někdejší mezinárodní sudí Libor Kovařík. "Ukončil jsem kariéru sám, vadilo mi nekolegiální prostředí. Žalobce nutil rozhodčí, aby na sebe udávali," řekl u soudu. Podle něj měl Berbr velmi "osobitý" vztah k Moravákům. "S paní Damkovou o nich mluvil jako o Asiatech a měli z toho hroznou legraci. Co bylo za Jihlavou, to už pro ně byla Asie. Pan Berbr měl spadeno i na Čechy, ale Moraváci převládali," řekl Kovařík.

Ten jako první vloni v srpnu vystoupil s obviněním o Berbrových údajných mafiánských praktikách. Posléze se ke kritice přidali i někteří další sudí.

Za Berbra s Damkovou se tehdy naopak postavili elitní český rozhodčí Pavel Královec a Jan Jílek, kteří odmítli, že by místopředseda asociace sudí ponižoval nebo zastrašoval.Podporu vyjádřila i sama komise, zatímco předseda FAČR Miroslav Pelta připustil, že Berbrův vliv na komisi není zcela v pořádku. Současně ale uvedl, že aféra může být součástí mocenského boje o osamostatnění první ligy.

Hodonínský soud má v plánu pokračovat v jednání v závěru léta výslechem dalších svědků.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud