2. července 2016 • 15:39

Fitzel rozjel projekty, teď mizí. Jsem nadšený, neměl vizi, říká Starka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko nehledá jen nového trenéra k reprezentaci, ale i manažera a technického ředitele. Tyto funkce zastával Dušan Fitzel. Jenže ten odešel spolu s Pavlem Vrbou do klubu Anži Machačkala, kde mu bude dělat asistenta. Velký smutek z toho ve fotbalovém prostředí však nepanuje, spíš naopak.



Rozjížděl projekt Juniorské ligy, kterou pak chtěl zrušit. Stál u zrodu projektu mládežnických akademií. A právě to, že jej opustil a vyrazil za místem asistenta do Ruska, mu mnozí zazlívají.

Ještě před evropským šampionátem ve Francii vyprávěl, jak už pracuje na věcech týkajících se kvalifikace o MS 2018. „Dělám s předstihem tří až šesti měsíců. Na podzim začínáme kvalifikaci, všechno musí být nachystané,“ tvrdil Dušan Fitzel během soustředění v rozhovoru pro MfD.

Zároveň přidal, že reprezentaci čeká budování nového týmu. Teď už ale bez něj.

Místo vysoké funkce ve struktuře FAČR dal přednost návratu k trenéřině, v roli asistenta odjel s Pavlem Vrbou do Moskvy. O této variantě už se spekulovalo v době, kdy se poprvé psalo o možném odchodu reprezentačního kouče.

Mnohým to vadilo, především proto, že Fitzel patřil mezi hlavní podporovatele vzniku mládežnických akademií, které některé kluby ostře kritizovaly, a teď od projektu odešel.

„Byl to můj nápad, připravoval jsem ho tři a půl roku. Ale vybralo se z toho jen to negativní a hodilo se to na Fitzela. Já už mám oslí hlavu, že co vymyslím, to je negativní,“ postěžoval si nedávno.

Pravda je, že Fitzel měl a má ve fotbalovém prostředí vícero kritiků. Mezi ně patří příbramský boss Jaroslav Starka. „Já jsem nadšený, že odchází. Dušan je fajn kluk, ale tenhle post není pro něj. Pro mě je to člověk bez vize,“ řekl deníku Sport.

Vyčítá mu, že měnil svou koncepci. Bývalý trenér mládežnických reprezentací a Malty se v roce 2012 vehementně zasazoval o zrušení klubových „béček“ a zavedení Juniorské ligy s povinnou účastí ligových klubů. Vznikla nová soutěž, ovšem už v říjnu 2014 se na Ligovém shromáždění řešil návrh na její zrušení, a mezi zastánci tohoto kroku měl být i Fitzel. „Tak člověk, který před třemi lety tvrdil, že český fotbal bez juniorské soutěže zahyne, ji nyní chce rušit!“ zlobil se Starka.

Zastání našel Fitzel u Michala Prokeše, s nímž spolupracoval na zmíněných akademiích. „Působil ve složitém prostředí, začal pod vládou Ivana Haška, další část pod Miroslavem Peltou. A velké politické vlivy zapříčinily deformaci původně dobrých myšlenek. Vyčítá se mu, jak vypadá soutěž juniorek. Byl jsem u toho, když vznikaly, znal jsem jeho vizi. Původní návrh však prošel korekcí ligového shromáždění a soutěž juniorek připomíná dort, který pekli pejsek a kočička. Všichni se snažili dát do něj všechno, co jim chutnalo, až jsme se z toho pozvraceli," uvedl pro Sport.

V jednu chvíli se skutečně spekulovalo o Fitzelově konci na svazu a o tom, že „přežil“ díky nástupu Pavla Vrby, který si jej následně vzal coby manažera. Oba se znají řadu let z působení u reprezentačních mládežnických výběrů. Když Vrba vedl tým do 20 let na mistrovství světa v roce 2003, s mužstvem cestoval i Fitzel. Tohle přátelství jej udrželo na Strahově.

Teď se bude hledat jeho nástupce na obě funkce, jedním z favoritů na pozici technického ředitele je Michal Prokeš, člen výkonného výboru.

„Byl bych rád, kdyby tam přišel někdo s dlouhodobější perspektivou, který nás nebude krmit každý půlrok novou koncepcí, jednou po vzoru Nizozemska, pak Rakouska a Belgie. Nemůžeme skákat z kytky na kytku. A já mám pocit, že za něj jsme skákali,“ říká Starka.

Prokeš ho vidí jinak. „Pro mě je to absolutně poctivý a čestný chlap, který se nechtěl nechat zmítat fotbalovým politikařením.“ Vyberte si.

Trenér Pavel Vrba zamířil do Machačkaly i s manažerem reprezentace Dušanem Fitzelem
Trenér Pavel Vrba zamířil do Machačkaly i s manažerem reprezentace Dušanem Fitzelem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud