Jakub Konečný
27. listopadu 2016 • 13:00

Chcete být jako Cristiano? Mám pro vás tipy, říká sympatický expert

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne každý fotbalista může být Cristiano Ronaldo, ale každý může trénovat jako portugalská hvězda a hlavně – každý se může neustále zlepšovat. To je hlavní krédo Eduarda Oliveiry, hlavního metodika Nike Academy, které se snaží šířit světem jako věrouku.



Zajímá vás tajemství úspěchu Cristiana Ronalda? Pokud ano, vězte, že jeho pozadí je strašně jednoduché. Vlastně to ani žádné tajemství není.

„Pokud chcete být jako Cristiano, mám pro vás čtyři tipy,“ říká Eduardo Oliveira, hlavní metodik Nike Academy, v St. George's Parku, tréninkovém centru Anglické fotbalové asociace. Vysoký sympaťák se při tom culí, protože jde o slovní hříčku. TIPS, jak se anglicky tipy řeknou, je totiž v tomto případě zkratka čtyř základních faktorů, které se v Nike Academy snaží u svých hráčů rozvíjet.

Na prvním místě je technika, tedy vše, co souvisí s ovládáním míče. Například první dotek, driblink, přihrávka, střela.

Následuje inteligence, tedy zejména čtení hry, přehled o rozmístění spoluhráčů i soupeřů na hřišti a schopnost účinně presovat.

Dále je to termín positioning, což se dá přeložit jako práce s prostorem, schopnost být co nejčastěji v těžišti hry, respektive v místech, která mohou být nebezpečná pro soupeřovu nebo vlastní branku.

A konečně posledním ukazatelem je síla, pod kterou se skrývá kondice, schopnost opakovat v krátké době co nejvíc sprintů, či start na míč.

Když Oliveira čtyři základní termíny vysvětluje, drží při tom v ruce velký černý šanon, svou bibli. Je v ní přes dvě stě stran různých cvičení právě na rozvoj techniky, inteligence, prostorového vnímání a síly. Bývalý asistent národního týmu Brazílie své know-how nijak úzkostlivě nestřeží, naopak se jej snaží šířit po celém světě jako fotbalové náboženství.

„Je to velice zajímavé, zaujalo mě to. Je vidět, že Eduardo ví, o čem mluví,“ říká Petr Havlíček, trenér sparťanské šestnáctky, který v luxusním areálu v samém středu Anglie dostal za úkol připravit si vlastní tréninkovou jednotku. Po jejím absolvování dostane jako první v Česku certifikát fotbalového trenéra Nike Academy.

Havlíček přicestoval do St. George' Parku jako doprovod pěti finalistů talentové soutěže Nike Most Wanted, která je určena pro hráče ve věku 16 – 21 let bez profesionální smlouvy. A právě jejím prostřednictvím se doplňuje kádr Nike Academy, kde její členové trénují pod vedením špičkových odborníků a nastupují proti dorosteneckým týmům nejlepších klubů po celém světě.

„Neslibujeme klukům, že ze všech uděláme profesionály. Ale určitě se ze všech stanou díky našemu programu lepší fotbalisté,“ vysvětluje Oliveira skromně. Výsledky má však Nike Academy víc než solidní, profesionální kontrakt získalo už před padesát jejích absolventů a například Tom Rogic, záložník Celtiku, to dotáhl až do australské reprezentace.

Teď se o možnost změnit svou kariéru uchází mezi 33 kluky z 19 zemí i Zdeněk Weickert, sedmnáctiletý záložník divizního Mostu. O tom, jestli se mu to povede, bude jasno dnes večer.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud