Radek Špryňar
14. prosince 2017 • 15:32

Ten, který FAČR hrozil normalizací. Putinův přítel Surkis nesmí do USA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Demonstrovali jste neúctu! Pošleme na vás normalizační komisi! Vyřízneme nádor! Nejen tyto věty pronesl během tří silně sugestivních vystoupení na úterní valné hromadě FAČR Grigorij Surkis, ukrajinský místopředseda UEFA. Podle zdrojů deníku Sport se v zákulisí choval ještě mnohem razantněji a nevybíravěji. Kdo je vlastně rodák z Oděsy? Velmi vlivný funkcionář s několika škraloupy v profesním životopise.



Citlivost českého národa na slovo „normalizace“ je vzhledem k historii násilného potlačení Pražského jara roku 1968 a následným represivním opatřením trvajícím prakticky do sametové revoluce nadmíru pochopitelná. Proto vystoupení vyslance evropské fotbalové asociace Grigorije Surkise vyvolalo tolik odmítavých reakcí některých delegátů valné hromady, nesouhlasný pískot části moravské komory a nepochopení v řadách široké veřejnosti.

„Tohle byla realita. Během jednání mimo hlavní sál to bylo ještě mnohem horší,“ uvedl jeden z delegátů valné hromady, který si nepřál být jmenován. „Choval se povýšeně, bez respektu, přitom ve svém projevu právě respekt zmínil jako jednu ze základních hodnot UEFA,“ potvrdil další z přímých účastníků volební konference.

Pojďme si říct, kdo vlastně je Grigorij Surkis. Tedy muž, jenž svým vystoupením vyvolal vlnobití negativních emocí a podle belgického serveru The Brussels Time má kvůli podezření z korupce zákaz vstupu na území Spojených států.

Rodák z Oděsy odstartoval svoji činnost ve fotbale už poněkud zapomenutým korupčním skandálem z 90. let, jenž dostal visačku „kožichový“. Důvod? V roce 1995 byl právě Surkis zapleten do úplatkářské aféry, kdy mělo dojít k ovlivnění španělského rozhodčího Nieta v duelu Ligy mistrů mezi ukrajinským Dynamem Kyjev a řeckým Panathinaikosem Atény.

Sudímu byl údajně nabízen úplatek ve výši třicet tisíc dolarů a navrch darem dva kožichy… Dynamo bylo poté na dva roky vyřazeno z klubových soutěží UEFA. Přesto ani skandál nezdevastoval jeho pověst. Naopak. Na Ukrajině se stal v roce 2000 šéfem svazu. Od té chvíle se hovoří o stavbě korupční pyramidy, kdy se uplácejí i rozhodčí řídící mládežnické soutěže. Unfair jednání se na fotbalové Ukrajině stává normou.

S Platinim často v nejdražších restauracích

Surkis si mezitím s pomocí přízně důležitých figur světového fotbalu budoval silnou pozici. Často byl vídán v družných rozhovorech se Seppem Blatterem , Michelem Platinim a Angelem Villarem. Mimochodem, ani jeden z nich už v organizacích FIFA a UEFA nepůsobí, korupční skandály jim zlomily vaz.

Taktéž se spekuluje, že za přidělením EURO  Ukrajině a Polsku před pěti lety stál právě důvěrný vztah Surkise s předsedou UEFA Michelem Platinim. Příprava obřího podniku byla pro funkcionáře zlatým časem. Výstavba stadionů a infrastruktury se prodražila o pět miliard eur. Všechna podezření ustál, navíc svoji moc ještě posílil. I za přispění Platiniho, s nímž byl mnohokrát vyfocen v nejdražších restauracích v Kyjevě.

Pro dokreslení Surkisova vlivu je důležité zmínit, že podle mnoha zdrojů patří k blízkým lidem ruského prezidenta Vladimira Putina . Jemu měl radit ohledně pořádání MS v Rusku, které začne v červnu příštího roku.

Fotbalová asociace České republiky by měla hrozby od Grigorije Surkise brát vážně. Ukrajinský funkcionář moc dobře ví, jak používat moc.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud