Jakub Dvořák
9. února 2018 • 12:24

Zahraniční Sparta? Revoluce je i u žen. Hrají za ně čtyři Američanky a Finka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Internacionalizace Sparty se netýká pouze výběru Andrey Stramaccioniho. Velkou revolucí prochází i ženský A-tým. K tomu, aby vládl v české lize a byl úspěšný i na evropské scéně, mají pomoci posily ze zahraniční. V jeho kádru aktuálně působí šest cizinek, z toho hned čtyři pochází z USA.



Ledy se pohnuly. To, co je dnes v Evropě běžné, se pomalu přesouvá i do Česka. Angažovat za jedno přestupové období víc jak čtyři zahraniční posily a ještě investovat spoustu milionů? Pro Spartu v současnosti běžná věc. A pozadu nechtějí Letenští zůstat, ani co se týká ženského fotbalu, který není na domácí scéně tolik v oblibě jako v jiných zemích.

Cizinky ve Spartě
Megan Dorseyová (brankářka)
Lizzy Rabenová (obránkyně)
Kylie Stromová (obránkyně)
Michaela Moťovská (záložnice)
Christina Burkenroadová (útočnice)
Tia Halinenová (útočnice)

Je zřejmé, že do týmu, který má svoji základnu na Strahově, nepumpuje klub milionové částky na posily jako tomu je v případě mužského výběru. Ale i tak se pustil do přivádění zahraničních akvizic. Momentálně jich má v kádru už šest.

Megan Dorseyová, Lizzy Rabenová, Kylie Stromová (všechny USA), Tia Halinenová (Finsko), Michaela Moťovská (Slovensko) a poslední posilou, která dorazila v zimním přestupovém období, je čtvrtá Američanka do party Christina Burkenroadová. Kolonie zahraničních fotbalistek ve Spartě se pomalu rozrůstá. Časy, kdy se ženský tým skládal pouze z domácích hráček, jsou minulostí.

Čerstvou posilou Letenských je čtyřiadvacetiletá útočnice Burkenroadová, která pochází z Kalifornie. Její příběh je velice zajímavý. V Orlandu její spoluhráčkou byla například jedna z hvězd ženského fotbalu – Alex Morganová, která se může pyšnit například zlatou medailí z OH v Londýně v roce 2012.

Zároveň si však prožila velmi krutý životní příběh. Jak klubový web uvádí, matka ji zemřela, když ji byly teprve čtyři roky a rodina byla po její smrti v těžké životní situaci.

Poslední posila ženského týmu a rovněž cizinka - Christina Burkenroadová z USA
Poslední posila ženského týmu a rovněž cizinka - Christina Burkenroadová z USA

Dalším zajímavým jménem pro fanoušky je zcela jistě Lizzy Rabenová, 22letá obránkyně. Ve Spartě působí už od léta 2017, ale méně bystřejší příznivci si ji všimli až v lednu tohoto roku, kdy se stala součástí sparťanského PR týmu a jejím úvodním příspěvkem byl rozhovor s nejdražší posilou v historii české ligy Nicolaem Stanciuem.

„Pro spolupráci s Lizzy jsme se rozhodli i proto, že máme v klubu zahraničního trenéra a hráče. A ona má velkou výhodu v tom, že angličtina je pro ni rodnou řečí,“ uvedl pro klubový web ředitel komunikace Letenských Ondřej Kasík.

S absolventkou Duke University, která se věnovala žurnalistice a mediálním studiím, se budou střetávat zejména zahraniční fanoušci Sparty. Její texty totiž vychází v anglické verzi klubového webu a stará se také o twitterovým profil v angličtině.

A ještě jednu výraznou posilu ženský tým Letenských zaznamenal. Od léta se brankářkám věnuje bývalý ligový brankář Viktorie Žižkov Peter Bartalský.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud