21. června 2019 • 13:35

TOP 5 českých fotbalistů ve vedení klubu. Jak vysoko patří nyní Čech?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
  • Petr Čech bude působit ve vedení Chelsea, Pavel Nedvěd je druhým mužem JuventusuPetr Čech bude působit ve vedení Chelsea, Pavel Nedvěd je druhým mužem JuventusuFOTO: koláž iSport.cz

    Konec spekulací. Tři týdny poté, co Petr Čech odehrál svůj poslední zápas, je definitivně jasno o jeho budoucnosti. Jako poradce sportovního a technického úseku se vrací do Chelsea. Do klubu, v jehož bráně strávil jedenáct let a vyhrál vlastně všechno, co se dalo. Rukavice teď vymění za oblek a pokusí se „Blues“ pomoct k dalším úspěchům. Není přitom jediným českým fotbalistou, který se po konci kariéry vydal podobným směrem. Kteří Čechovi spoluhráči už ve vedení klubů úspěšně působí? Vybrali jsme pět nejvýraznějších.

  • 5. Marek Jankulovski

    Klub: Baník
    Pozice: sportovní ředitel

    Vynikající levý bek pracuje pro svůj mateřský klub od června 2018, kdy v roli sportovního ředitele nahradil Dušana Vrťa. „Myslím, že hráčům mám ze své vlastní kariéry co předat,“ říkal tehdy bývalý hráč AC Milán. A minimálně výsledkově může být s dosavadní prací spokojený. Baník letos skončil v lize pátý, k tomu si ještě zahrál finále národního poháru. O rok dříve přitom až do posledního kola bojoval o záchranu.

    Marek Jankulovski s reprezentačním koučem Jaroslavem ŠilhavýmFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • 4. Zdeněk Grygera

    Klub: Zlín
    Pozice: generální manažer

    Další člen bronzového týmu z EURA 2004 odvádí ve Zlíně dobrou práci. V klubu začal jako mezinárodní manažer pracovat v únoru 2015, jeho pravomoci ovšem postupně rostly. Teď úzce spolupracuje s majitelem Zdeňkem Červenkou a má vliv hlavně na sportovní úsek. Na největší úspěch novodobé historie „Ševci“ dosáhli v roce 2017, kdy si po triumfu v národním poháru dokonce zahráli skupinu Evropské ligy. I díky Grygerovi.

    Zdeněk Grygera odvádí ve Zlíně dobrou práciFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 3. Tomáš Rosický

    Klub: Sparta
    Pozice: sportovní ředitel

    Hráčskou kariéru ukončil v prosinci 2017, obratem se převlékl do saka. Na Letné se nejdřív rok učil po boku Zdeňka Ščasného, pak povýšil do role sportovního ředitele. „Nebudu hrát žádné hry. Hráči ode mě vždy dostanou upřímný názor, ať už pozitivní, nebo negativní,“ hlásil tehdy. Od té doby je na Rosického upřena velká pozornost. A jak dokládají reakce čerstvých sparťanských posil, jeho slovo má váhu.

    Sportovní ředitel Sparty Tomáš RosickýFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 2. Petr Čech

    Klub: Chelsea
    Pozice: poradce sportovního a technického úseku

    Zatímco tři jeho zmínění spoluhráči úřadují na české scéně, Čech od nové sezony míří ještě mnohem výš. Přímo do Chelsea, jednoho z nejbohatších i nejambicióznějších týmů světa. „Chci přispět k pokračování úspěchů, kterých klub v posledních patnácti letech dosáhl,“ prohlásil po uvedení do funkce poradce sportovního a technického úseku. V klubové hierarchii by se po vzoru Rosického ovšem mohl dál posouvat.

    Petr Čech je novým poradcem sportovního a technického úseku ChelseaFoto chelseafc.com

  • 1. Pavel Nedvěd

    Klub: Juventus
    Pozice: viceprezident

    Absolutní top, nejvyšší pozice. Nedvěd si v Itálii udělal výborné jméno jako hráč a v budování renomé pokračuje i jako funkcionář. Ve vedení Juventusu pracuje už od roku 2010, o pět let později se stal viceprezidentem. Fakticky tedy druhým mužem klubu, pravou rukou prezidenta Agnelliho. A ano, pořád se bavíme o absolutním vládci italského fotbalu a jednom z nejlepších celků světa. Slušná vizitka, že?

    Pavel Nedvěd provází nového kouče Juventusu Maurizia Sarriho tréninkovým centremFoto www.juventus.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud