Premium
28. listopadu 2021 • 16:10

Svědectví z Argentiny: Rok bez Maradony. Boj o dědictví a srdce za dva

Autor: Sebastian Roggero, přeložila Lucie Diasová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ARGENTINY | Zpráva, že 25. listopadu uplynul rok bez Diega Armanda Maradony, může pro někoho představovat pouhý záznam v kalendáři. Realita je však jiná. Svět už není stejný, a nikdy nebude. Maradonův život byl totiž víc než životem obyčejného smrtelníka. Argentina totiž jeho odkaz silně vnímá.



Jeho duše přetrvává, je hluboko zarytá v paměti nás všech. Jakákoli, byť i sebemenší vzpomínka ožije pokaždé, když jméno fotbalového génia padne.

Maradona se stal nejdůležitější osobností naší země. Tématem snad každé konverzace, a to nejen díky bohatému fotbalovému životu, ale i tomu soukromému. Fanoušci dál pláčou, když poslouchají ten strhující příběh. Až pohádkový symbol výjimečnosti jim chybí, bezmezně ho milují. I rok po nečekaném odchodu je pevnou a až magickou součástí bytí Argentinců.

Co všechno se vlastně za tu dobu stalo?

Maradona skonal v šedesáti letech. Pitva bývalého kapitána a hrdiny argentinského národního týmu odhalila, že zemřel kvůli akutnímu otoku plic, který způsobil zástavu srdce. Infarkt. Lékaři, kromě dlouhého seznamu dalších zdravotních potíží, navíc zjistili, že trpěl dilatační kardiomyopatií čili postižením srdečního svalu. Laicky řečeno, srdce přestalo fungovat jako pumpa.

Už dlouho před svou smrtí šampion z mistrovství světa 1986 v Mexiku dost trpěl, k fyzické nepohodě se přidaly problémy související se závislostí na alkoholu a těžké deprese, čehož si všimla i veřejnost. Naposledy v den šedesátin, tedy 30. října 2020, kdysi tak energický člověk jen sotva přešel hřiště stadionu Gimnasia La Plata. Právě tam trénoval, právě tam byl na poslední štaci.

Srdeční potíže dusily Maradonu dlouhou dobu, v roce 2000 se dokonce ocitl v přímém ohrožení života. Po nástupu na kliniku v Punta del Este v Uruguayi, kde se chtěl léčit z drogové závislosti, mu selhalo srdce. Po bleskovém zásahu byl zázračně zachráněn, výrok lékařů však zněl hrozivě: pro list Clarín uvedli, že jeho srdce pracuje pouze na osmatřicet procent.

V pondělí 2. listopadu 2020 byl přijat na kliniku ve městě La Plata kvůli anémii (chudokrevnosti) a dehydrataci. O den později následoval převoz do nemocnice ve městě Olivos v provincii Buenos Aires. Právě tam tým pod vedením neurochirurga Leopolda Luqueho operativně řešil subdurální hematom, což v překladu znamená, že se lékaři snažili zastavit krvácení do mozku.

Dne 11. listopadu dostal Maradona svolení, aby opustil nemocnici, a přesunul se do domu v soukromé čtvrti na okraji Buenos Aires v oblasti Tigre. Vše vypadalo příznivě, nic nenasvědčovalo tragédii. Přesně po čtrnácti dnech ale svět šokovala drtivá zpráva.

Maradona zemřel.

Zcela sám, ve svém pokoji. Dokonce se míní, že odešel ve spánku, že si ani neuvědomil, co se s ním děje. Lékaři se ho sice snažili oživit, celých třicet minut bojovali. Ale marně. Utichlé srdce fotbalového génia se už nepodařilo probudit.

Díky, Bože! Fotbalový svět si připomíná rok bez Diega Maradony
Díky, Bože! Fotbalový svět si připomíná rok bez Diega Maradony

Po Maradonově smrti se Argentina dozvěděla, kdo všechno patří do jeho rodiny. Pokud jde o uznané otcovství, měl tři dcery: Dalmu (34 let) a Gianninu (32) ze vztahu s Claudií Villafañe, nejmladší Janu (25) pak ze svazku s Valerií Sabalainovou. Diega Juniora (35) mu zase porodila Cristiana Sinagra, benjamínka Diega Fernanda (8) bývalá učitelka Verónica Ojeda.

K Diego Juniorovi si ale Maradona musel nejprve najít cestu. Za právoplatného potomka ho uznal až po setkání v roce 2016 v Buenos Aires. Naopak s Janou to byl jiný příběh. Mladá žena ho vyhledala v tělocvičně, kde se viděli vůbec poprvé. V obou případech tak proces s uznáním slavného příjmení zabral nějaký čas.

Tím ovšem výčet potomků nekončí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud