Martin Pešout
17. prosince 2021 • 17:58

Sergio Agüero: ztělesnění lehkosti. V City si zajistil nesmrtelnost

Autor: Martin Pešout, TV iSport
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

31. října 2021, 40. minuta zápasu mezi Barcelonou a Alávesem. Přesně tady se ukončila, ve třiatřiceti letech, kariéra fotbalového kouzelníka Sergia Agüera. Shrňte si jeho cestu ve videu prostřednictvím iSport TV.



Hvězdný Argentinec lapá po dechu, padá na trávník, přijíždějí pro něj nosítka. V tu chvíli ještě nikdo nečekal, že víc fotbalových chvil nepřidá. Vyšetření v nemocnici odhalilo srdeční arytmii, s tím se dál hrát nedá, fotbalista musí upřednostnit své zdraví.

Jaký tedy byl život Sergia Agüera, mimochodem zetě Diega Maradony, v roli hráče? Toho, který v létě 2007 stejně jako Martin Fenin skóroval ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let?

V osmnácti letech z rodného Buenos Aires přišel do Madridu. Ovšem ne do Realu, ale k rivalovi z Atlética, kde byl pět let parťákem Tomáše Ujfalušiho, a kde také sbíral trofeje. V roce 2010 s klubem opanoval Evropskou ligu, celkem v madridském klubu nasázel na sto gólů. Čtyřiasedmdesát v lize, šestadvacet v ostatních soutěžích včetně těch evropských.

Není divu, že po něm sáhl Manchester City, tehdy čerstvě posílen o arabské petrodolary. Šejky stál 38 milionů liber, v tu dobu platil za nejdražšího hráče historie City. Navzdory své výšce činící pouhých 173 centimetrům se v tvrdé anglické lize bez potíží prosadil. A přestože v Manchesteru strávil dlouhých deset let, navždy se bude vzpomínat na jeho kousek hned ze začátku angažmá.

Ohlédnutí za kariérou v GALERII:

Sergio Agüero s Diegem Maradonou jako koučem Argentiny v roce 2010
Sergio Agüero s Diegem Maradonou jako koučem Argentiny v roce 2010

Píše se datum 13. května 2012. Premier League má na programu poslední kolo sezony. City se s United přetahují o první místo. Agüreův tým hraje s QPR nerozhodně, to by na titul nestačilo. V nastavení se ovšem trefuje sám Agüero a rozhoduje o trofeji pro City po předlouhých čtyřiatřiceti letech. 

City s Agüerem poté ještě čtyřikrát opanovali Premier League a ladný technik ani s postupem času neztrácel nic ze své výbušnosti a gólové palby. Posuďte sami: během deseti let nasázel 260 branek ve 390 duelech. To v barvách City už stěží někdo vyrovná.  

Zapomenout nemůžeme ani na jeho skvostný debut u Citizens. Hned při své premiéře proti Swansea vstřelil během půlhodiny dva góly a na jeden přihrál. Byl to zřejmě nejlepší start pro hráče v novém dresu v dějinách soutěže.

Letos s Argentinou konečně a premiérově vyhrál Copu Américu, nesplnilo se mu pouze jedno. Zahrát si na klubové úrovni s Lionelem Messim. I kvůli němu svolil k přesunu do Španělska. Jenže La Pulga na začátku této sezony před odchodem do Paríže odehrál v Barce jen čtyři zápasy, a to v době kdy Agüera trápilo svalové zranění. Ten zároveň zaznamenal svůj poslední gól kariéry stylově týden před incidentem s Alavésem. 24. října při El Clássicu s Realem. 

Statistiky Sergia Agüera

  Manchester City Atlético Madrid Indepediente Barcelona
zápasy 390 230 38 5
góly 260 100 18 1
asistence 73 45 0 0

AGÜERO: ztělesnění lehkosti. V City si zajistil nesmrtelnost
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud