5. října 2008 • 19:35

Posko stále odmítá ultimátum FIFA

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí v poledne vyprší ultimátum, které dala Mezinárodní fotbalová federace FIFA Polsku ve sporu o odvolané vedení národního svazu. Pokud se staré vedení do funkcí nevrátí, hrozí národnímu mužstvu postihy.



Mezi ně by patřila i kontumace kvalifikačních utkání o postup na mistrovství světa s Českem a Slovenskem. Země také může přijít o spolupořadatelství mistrovství Evropy v roce 2012.

Dnes obě strany setrvaly na svých pozicích - polská vláda odmítá ultimátum FIFA, federace trvá na nevměšování vlády do řízení sportu. "Je to válka zdravého rozumu a nervů mezi Polskem a FIFA. Ultimáta a tlak nejsou moc moudrá. Řekl bych, že FIFA využívá taktiku zastrašování," uvedl dnes ministr vnitra Grzegorz Schetyna.

Spor mezi FIFA a Polskem se rozhořel v pondělí, kdy arbitrážní soud suspendoval vedení svazu (PZPN) na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého. Ten vrcholným funkcionářům v čele s předsedou Michalem Listkiewiczem vyčítá chaos v řízení a neschopnost vypořádat se s korupční aférou, která se v posledních dvou letech rozhořela v polském fotbale.

Do čela svazu byl jmenován jako takzvaný správce Robert Zawlocki, jehož však FIFA ani evropská unie UEFA coby svého partnera neuznávají. "Nic se nemění, lhůta zůstává," řekl dnes mluvčí UEFA William Gaillard. "Tady jde o základní princip našeho sportu. Nemůžeme dovolit, aby byli funkcionáři nahrazováni politiky z rozmaru vlády," dodal Gaillard.

Polsko se má utkat s českými fotbalisty v Teplicích 11. října. Pokud by skutečně FIFA národní tým suspendovala, připsali by si svěřenci trenéra Petra Rady do tabulky kontumační vítězství 3:0.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud