Hynek Preisler
29. prosince 2008 • 14:26

Nejlepší střelci v Evropě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotogalerie, video - Hrají ty nejlepší evropské ligy – a jsou v nich nejlepšími střelci. Alespoň za kalendářní rok 2008. A je to vskutku vybraná společnost, k níž jsme zařadili i kanonýra roku v české nejvyšší soutěži.



Elitní snajpry pomohl hodnotit Jaroslav Hřebík, bývalý trenér Sparty i Slavie.

ŠPANĚLSKO: SAMUEL ETO’O .................... 29 gólů
FC Barcelona, Kamerunec

Samuel E#38;#39;to z Barcelony se raduje z gólu proti Celtiku Samuel E#38;#39;to z Barcelony se raduje z gólu proti CeltikuFoto ČTK/AP


Charakteristika:
Když ho netrápí zranění, je téměř pravidlem, že patří k nejlepším střelcům. A v podání sedmadvacetiletého Kamerunce gól vypadá tak, že vstřelit jej je úplnou hračkou.
Typický gól: Nohou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka:
Eto’o je strašně rychlý útočník. Góly dává po úniku nebo doklepnutí míče po přihrávce ze strany. Branky střílí na základě typické hry Barcelony, která hraje hodně do šířky. Dostává hodně přihrávek mezi obranu či za obranu, má výborný výběr místa, díky své rychlosti umí vše gólově vyjádřit.
Zajímavost: Když se na podzim trefi l, jeho tým zvítězil. Na podzim nastřílel 15 gólů, přesně cílil v osmi zápasech – a ve všech Barcelona vyhrála.


ANGLIE: CRISTIANO RONALDO ............. 26 gólů
Manchester United, Portugalec

Cristiano Ronaldo hrá momentálne vynikajúci futbal. Cristiano Ronaldo hrá momentálne vynikajúci futbal.Foto SITA


Charakteristika: Komplexní útočník. Góly umí střílet nejen nohama, levačkou či pravačkou, z přímých kopů, ale je nebezpečný i ze vzduchu. Vyhrál Zlatý míč za rok 2008. Svůj účet může ještě rozšířit v dnešním zápase anglické ligy proti Middlesbrough.
Typický gól: Díky jeho všestrannosti snad ani neexistuje. Má typické trestné kopy s přesně nakrokovanými rozběhy.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Ronaldo je hráč, který se perfektně vypracoval, i co se týče týmové činnosti, tedy že pomáhá také bránit. Víc než třeba Svěrkoš či Toni. Proto byl zvolen nejlepším hráčem. Je hodně pracovitým fotbalistou.
Zajímavost: Portugalský útočník se umístil na čtvrtém místě v anketě o nejlepšího evropského sportovce roku.


FRANCIE: FERNANDO CAVENAGHI ......... 26 gólů
FC Bordeaux, Argentinec

fernando cavenaghi fernando cavenaghiFoto ČTK

Charakteristika: Jeho hra = góly. Ne nadarmo byl v mládí srovnáván se slavným Argentincem Batistutou. Říká se mu Malý býk.
Typický gól: Střela nohou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Jeho velkou předností je, že umí vstřelit branku oběma nohama téměř odkudkoliv. Zdobí ho i perfektní výběr místa.
Zajímavost: V letošním kalendářním roce nastřílel ve francouzské nejvyšší soutěži víc gólů než hlavní hvězda Ligue 1 Karim Benzema z Lyonu, přestože ten se stal v uplynulé sezoně s 20 brankami nejlepším střelcem francouzské ligy.


NĚMECKO: LUCA TONI ................................. 24 gólů
Bayern Mnichov, Ital

luca toni luca toniFoto SITA

Charakteristika: Skvělý hlavičkář s výbornou technikou a chladnokrevným zakončením. Říká se mu Bomber.
Typický gól: Hlavou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Hraje podobným způsobem jako Honza Koller. V obranné činnosti sice tolik nepracuje, ale co se týče útočné, tak stále vyhledává prostor ke vstřelení gólu. Hodně jeho branek je silových.
Zajímavost: Italského reprezentanta zastínil na podzim v bundeslize útočník Hoffenheimu Vedad Ibiševič, který dal v 17 zápasech 18 gólů. V minulé druholigové sezoně se útočník Bosny a Hercegoviny trefi l pětkrát.


NIZOZEMSKO: KLAAS-JAN HUNTELAAR........ 24 gólů
Ajax Amsterdam, Nizozemec

huntelaar v hlavičkovém souboji huntelaar v hlavičkovém soubojiFoto Sport

Charakteristika: Nejlepší vizitka? Nizozemský reprezentant bude od ledna hráčem „bílého baletu“, ve kterém by měl nahradit zraněného krajana Nistelrooije. Typický zakončovatel. Často srovnáván s Fernandem Morientesem. Dobrý hlavičkář, který si umí najít ve vápně tu správnou pozici. V dresu Ajaxu odehrál 95 utkání, ve kterých dal 77 branek!
Typický gól: Z pokutového území.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Typický produkt nizozemské ligy, která je zatížená spíše na útočnou činnost. Ve Španělsku asi bude mít větší problémy, protože tam nebude mít tolik prostoru. Je typickým útočníkem. Dostatečně rychlý, dostatečně technický, dostatečně dobře hraje hlavou, má výborné řešení prostoru. Všechny tyto dovednosti má lehce nadprůměrné, proto v Nizozemsku vyniká.
Zajímavost: V létě za nizozemského útočníka nabízeli šejkové z Manchesteru City 36 milionů eur, tedy téměř jednu miliardu korun, Huntelaar však do City nechtěl.


SKOTSKO: KRIS BOYD ................................ 24 gólů
Rangers, Skot

Kris Boyd Kris BoydFoto ČTK

Charakteristika: Je postrachem všech obran ve skotské lize. Pětadvacetiletý hráč nastřílel v dresu Rangers dosud 68 branek v 94 zápasech.
Typický gól: Hlavou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Excelentní hlavičkář, který umí vstřelit branku i nohou. Hodně gólů je silových, hodně zapracoval na fyzickém fondu.
Zajímavost: Na podzim oznámil, že už nebude hrát za skotskou reprezentaci, kterou povede kouč George Burley. Ten ho totiž nechal v kvalifi -kačním duelu s Norskem sedět jen na lavičce náhradníků, což se nejlepšímu skotskému kanonýrovi vůbec nelíbilo.


ITÁLIE: ALESSANDRO DEL PIERO........ 20 gólů
Juventus, Ital

Alessandro del Piero dal prvý gól zápasu Juventus - Real. Alessandro del Piero dal prvý gól zápasu Juventus - Real.Foto sita

Charakteristika: Přestože se na podzim trefi l jen šestkrát, nejlepším střelcem italské ligy v roce 2008 se stal díky výbornému jaru, kdy dal čtrnáct branek a bral za to korunu krále kanonýrů v Serii A za minulou sezonu! Ve 33 letech! Fotbalista s úžasnou technikou. Když zahrává přímý kop, vypadá to, jako kdyby řídil míč dálkovým ovládáním.
Typický gól: Z přímého kopu.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Jeho hra už byla nejednou kvalifikovaná jako hra starých pánů. A on asi pochopil, že nejde hrát takovým tím vyčkávacím způsobem, a dobře na sobě zapracoval. Myslím, že i zvýšil fyzickou kondici a chytil druhou mízu. Využil své zkušenosti a třeba na podzim se to projevilo v Lize mistrů, kdy střílel góly s rozvahou. Přesně věděl, co udělá, přestože byl pod tlakem.
Zajímavost: Rok 2008 se italskému reprezentantovi opravdu povedl. Však také na Apeninském poloostrově vítězí v nejrůznějších anketách o osobnost roku.


RUSKO VAGNER LOVE ........................... 20 gólů
CSKA Moskva, Brazilec

Brazilský útočník Vágner Love. Brazilský útočník Vágner Love.Foto Archiv Sport

Charakteristika: Největší hvězda moskevského klubu. Pokud v něm zůstane, bude mít Tomáš Necid těžkou práci, aby se prosadil.
Typický gól: Technicky nohou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Brazilec, který se v Rusku perfektně zadaptoval. Své dovednosti a přednosti využívá hlavně kvůli charakteru tamní ligy, kde se tak moc poctivě a správným způsobem nebrání.
Zajímavost: Střelcem ruské ligy se stal díky skvělému závěru sezony, kdy ve dvou zápasech nastřílel celkem sedm branek!


ČESKO: VÁCLAV SVĚRKOŠ .................... 18 gólů
Ostrava, Čech

Václav Svěrkoš Václav SvěrkošFoto Barbora Reichová (Sport)

Charakteristika: Rychlý a výborně technicky vybavený útočník, který se nebojí zakončit.
Typický gól: Prvním dotykem si míč zpracuje a druhým dává gól.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Svěrkoš je v útočné činnosti talentovaným fotbalistou. Má perfektní instinkt ve výběru prostoru ke vstřelení branky. Velmi rychle si umí zpracovat míč, který si i na malém prostoru připraví do gólové pozice. Je také velmi dobrým nahrávačem. Svěrkoš je rychlý a technicky zdatný.
Zajímavost: Na jaře již bude Svěrkoš střílet góly ve francouzské lize v dresu Sochaux, kterému má pomoci k záchraně.


TURECKO: MEHMET YILDIZ........................ 18 gólů
Sivasspor, Turek

Charakteristika: Zatím tento sedmadvacetiletý střelec dává góly za Sivasspor, ale v posledních dnech se spekuluje, zda nepřestoupí do některého z tureckých velkoklubů. V minulé sezoně se ve 32 zápasech trefi l 14x a celkem na 13 branek svým spoluhráčům nahrál.
Typický gól: Nohou.
Očima experta Jaroslava Hřebíka: Turecká liga se nehraje na jeden dva doteky. Hráči se spíše snaží prosadit více individuálně, mají více doteků, protihráče se snaží obejít. To je styl, který vyhovuje Yildizovi, ale třeba i Milanu Barošovi, pro kterého je přímo ideální.
Zajímavost: Největší konkurent Milana Baroše v aktuálním boji o titul krále střelců v turecké lize. Český útočník zatím v této sezoně dal 14 gólů a před Yildizem má třígólový náskok.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud