Jiří Fejgl
24. dubna 2009 • 12:00

Reprezentační gólman bojuje s alkoholem

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pár lety si mohl lebedit: Jsem výborný brankář, reprezentant.“ Jenže letos si musel přiznat něco docela jiného: „Jsem alkoholik.“ Petr Kostelník, bývalý gólman Dukly Praha a fotbalového nároďáku, se však rozhodl zabojovat.



A nyní se dává dohromady v protialkoholní léčebně v Bohnicích. „Mohu to potvrdit,“ řekla Jana Tlamichová, členka výboru klubu ze středočeských Chocerad, kde Kostelník naposledy působil.

Petr Kostelník (45)
- V československé reprezentaci odchytal na konci 80. let tři zápasy.
- Ligu hrál za Duklu, Spartu, Žižkov a Lázně Bohdaneč. Působil také v Guatemale.
- S manželkou Alenou má dceru Michaelu (20) a syna Petra (17).
- V březnu 2008 (tehdy působil jako asistent trenéra v Bohemians 1905) prodělal po tréninku infarkt.

Tady trénoval mužstvo v I. A třídě. To je trochu sešup pro někdejšího reprezentanta a asistenta kouče Zbyňka Busty v tehdy prvoligových Bohemians 1905.

Za jeho pádem je víc důvodů – ale alkohol je jedním z hlavních. Nedochvilnost, nespolehlivost, pomalejší reakce při koučování: Tím vším Kostelník zaměstnával okolí.

„V únoru mi řekl, že se půjde léčit. To jsem s ním mluvila naposledy,“ prozradila Tlamichová, mimochodem bývalá zaměstnankyně marketingového oddělení Bohemians 1905.

„Bylo potřeba, aby Kosťa tenhle odvážný krok udělal,“ přikývl i ředitel zelenobílého klubu z Vršovic Lukáš Přibyl. „Celá Bohemka mu drží palce.“ „Je důležité, že se Petr rozhodl sám, že je to dobrovolný krok. To je první předpoklad úspěchu,“ podotýká Tlamichová.

„Dělá to kvůli svému velkému cíli: Chce se zase vrátit k fotbalu.“ Zvládne to? První bitvu války si odbývá právě teď...

Kdo byl také v léčebně?
Jan Berger (53)
Slavného sparťana lákal v 80. letech i Real Madrid. Komunisté však záložníka nepustili. Berger se pak dostal kvůli alkoholu do Léčebny U Apolináře. Po návratu zase válel, stal se dokonce Fotbalistou roku. Kariéru úspěšně dohrál ve Švýcarsku.

Jan Šimák (30)
Záložník, o němž řekl Pavel Nedvěd, že nikdy neviděl větší talent, se v roce 2005 (když kopal ve Spartě) zbavoval U Apolináře závislosti na alkoholu. Zvládl to a vrátil se do Německa. Přes druholigovou Jenu se dostal do VfB Stuttgart.

Vlastimil Petržela (55)

Známého trenéra dohnala do Bohnic závislost na hazardu a lécích. Někdejší kouč Slavie, Sparty či Petrohradu byl v léčebně na podzim minulého roku. Teď se chystá na návrat do fotbalu – mluví se o něm jako o kandidátovi na post trenéra reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud