11. října 2010 • 17:46

Odchod ze Schalke? Dobrý tah, libuje si Morávek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový talent Jan Morávek si nepřestává pochvalovat, jak dobrý krok učinil letním odchodem z Schalke 04 na hostování do konkurenčního bundesligového klubu z Kaiserslauternu. I když začátek angažmá Morávkovi ztrpčilo svalové zranění, dvacetiletý záložník věří, že po posledních nástupech na hřiště během druhých poločasů si brzy vybojuje místo v základní sestavě.



I když nejbližší úkol má jiný: v úterý chce pomoci české jednadvacítce v Řecku k postupu z baráže na mistrovství Evropy v příštím roce.

Morávek by se ve středu do Německa rád vracel s dobrou náladou, v jaké místo svého zaměstnání opustil. "Po všech stránkách se v Kaiserslauternu cítím lépe než v Schalke," řekl dnes Morávek v rozhovoru s ČTK při cestě do řeckého města Tripoli, kde se s jednadvacítkou proti stejně starým Řekům představí.

Odchovanec Bohemians 1905 při svém novém angažmá viditelně ožil. Po loňské premiérové sezoně v Schalke, kde nasbíral jen sedm startů, v nichž se jako střídající žolík blýskl i dvěma vstřelenými góly, zatoužil po větším herním vytížení a odchod do Kaiserslauternu prý byl správnou volbou.

I díky spolupráci s trenérem Marco Kurzem. "Moje pozice je jiná než v Schalke, kde byla jako v každém velkoklubu obrovská konkurence. Teď sám cítím, že mi trenér věří víc. Do bundesligy naskakuju pravidelně, i ty dvacetiminutovky nebo půlhodiny pro mě jsou dobré. Když to tak půjde dál, bude to dobré,," uvedl Morávek.

"Zahrál jsem si třeba před osmdesáti tisícovkami lidí v Dortmundu, v posledním kole jsem se v Hamburku potkal na place s Van Nistelrooijem. To jsou věci, které mi z paměti jen tak nevymizí," popsal Morávek své letošní největší zážitky.

Co jej v posledních dnech trápí, jsou výsledky Kaiserslauternu. Po skvělém vstupu do sezony a dvou výhrách se "Rudí Ďáblové" výsledkově souží, z dalších pěti duelů vybojovali už jen jeden bod za remízu, další čtyři zápasy prohráli a právě v Dortmundu utrpěli pětibrankový debakl.

"Snad se co nejrychleji zvedneme. Ale všímám si, že i trenér, který mi jinak hodně připomíná Pavla Hoftycha z Bohemky, je přísnější než jindy," prohlásil Morávek.V Kaiserslauternu sice novou sezonu začal v základní sestavě v duelu proti Kolínu, ale zápas nedohrál kvůli potížím se stehenním svalem. Další tři zápasy pak zmeškal, ve třech posledních naskočil jako náhradník.

Morávek teď ví, že o své místo mezi vyvolenými musí znovu svést tvrdý souboj."V Kaiserslauternu je sice všechno o trochu skromnější než v Schalke, ale tým je i tak našlapaný, hrát chce pětadvacet lidí," prohlásil Morávek.

"Trenér mi pořád opakuje, že záleží jen na mě, jak budu pracovat na tréninku. Až do sebe dostanu tu zdravou agresivitu, kterou mají Němci tak rádi, tak prý nic nebrání tomu, abych se do základu zase dostal," uvedl Morávek, který si v březnu připsal i první start v seniorské reprezentaci v přípravném duelu ve Skotsku.

Morávka během podzimu mrzelo, že kvůli zdravotním trablům přišel ve druhém kole o velký šlágr s Bayernem a výhru Kaiserslauternu před 55 tisíci diváků. "I na tribuně to byl neskutečný zážitek. Teď pevně věřím, že si něco podobného brzy vychutnám i na hřišti," přál si Morávek.

Do práce v Kaiserslauternu má zjevnou chuť, pochvaluje si i přítomnost krajanů Jiřího Bílka a Jana Šimůnka. "Když je vás víc v jednom týmu, hned je všechno lepší. Ale Jirka (Bílek) je teď trochu rozlítanej a moc času na nás nemá, protože se mu nedávno narodila holčička," líčil s úsměvem Morávek.

S přítelkyní se mu zamlouvá i v samotném Kaiserslauternu, který nabízí víc možností k vyžití než průmyslový Gelsenkirchen, kde sídlí Schalke. "Město je to sice menší, ale příjemnější než samé továrny v Gelsenkirchenu. Kousek vedle je třeba pěkný Mannheim na výlet, až budeme mít den dva volna, zajedeme si vlakem do Paříže, cesta tam trvá jen dvě a půl hodiny," plánoval Morávek.

Do úterý však bude mít myšlenky upřeny na jinou věc, rád by oslavil postup na mistrovství Evropy jednadvacítek. Morávek věří, že Češi tříbrankový náskok z prvního utkání v odvetě nepromrhají. "Když budeme hrát koncentrovaně a s rozumem, musíme si to pohlídat. Nevyužít takovou šanci, to by byl hřích," řekl Morávek den před utkáním.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud