30. října 2010 • 04:59

Maradona slaví padesátiny: Půlstoletí s hvězdou

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dějiny fotbalu neznají rozporuplnější postavu. Jak o Diegu Maradonovi, který dnes slaví padesátiny, řekl Pelé: „Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat.“



Blesk.cz

Geniální hráč, který čaroval s míčem, autor nejslavnějšího neregulérního gólu všech dob, mizerný trenér, feťák závislý na kokainu či blízký přítel exprezidenta komunistické Kuby Fidela Castra – jeho životopis je bohatý.  A kontroverzní!

Diego Maradona vymýšlí taktiku na NěmceFoto ČTK


Maradona vyrostl v chudé rodině na předměstí Buenos Aires. Už ve dvanácti letech ohromil neuvěřitelnými kousky s míčem. O jeho talentu nebylo pochyb. První profesionální start si připsal v patnácti, o rok později už reprezentoval Argentinu.

„To dítě je fakt neuvěřitelné – nikoho tak dobrého jsem neviděl,“ řekl na adresu osmnáctiletého Diega bývalý obránce Anglie Phil Neal.

Po MS v roce 1982 Maradona za tehdy rekordních 5 milionů dolarů přestoupil do Barcelony, ale tam kvůli sporům s vedením vydržel jen dva roky, než odešel do Neapole (za 6,9 milionu dolarů).

VIDEO: "Boží" ruka Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinálovém klání.

Čtvrtfinále MS 1986: Argentina - Anglie 2:1
Video se připravuje ...


V Itálii pak prožil nejúspěšnější období kariéry. Dvakrát vyhrál ligu, jednou pohár UEFA a hlavně s Argentinou v roce 1986 získal titul mistrů světa. Na šampionátu v Mexiku zároveň odehrál i nejfamóznější zápas kariéry.

Ve čtvrtfinále proti Anglii (2:1) dal oba góly – jeden slavnější než druhý. První padnul díky tzv. božské ruce, kterou Maradona zasmečoval balon do branky. Druhý, který dal jen o čtyři minuty později, je znám jako gól století. Diego prokličkoval přes více než půlku hřiště a nasměroval Argentinu k titulu.

Kariéra muže s číslem 10 se zadrhla v roce 1991, kdy byl pozitivně testován na kokain. Jeho comeback na MS v Americe v roce 1994 skončil dalším skandálem – odehrál dva zápasy a kvůli kokainu byl poslán domů.

Diego Maradona řádil i během tiskové konference.Foto Reu


Drogy ho málem zabily a problémy se srdcem ho donutily k abstinenci. V posledních letech vedl dva velké souboje. Ten na lavičce reprezentace Argentiny po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2010 od Německa (0:4) prohrál.

To slovní válka s další fotbalovou legendou – Pelém – je zatím vyrovnaná. A jaký dárek si k padesátinám Diego přeje? Kromě jiného trénovat Rosického Arsenal.

"Jsem rád, že jsi mrtvý," vzkázal chobotnici Paulovi legendární Diego Maradona
"Jsem rád, že jsi mrtvý," vzkázal chobotnici Paulovi legendární Diego Maradona


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud