Zdeněk Janda
14. listopadu 2014 • 15:21

Na Kladně vystavují Jágrovy skvosty z dětství: hokejku či kulicha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejka, s níž Jaromír Jágr kouzlil jako klučina. Jeho dres s číslem 15 a teplý kulich na tréninky na promrzlém stadionu. Nebo hůl, s kterou hrával legendární kanonýr Milan Nový. Ale i další zajímavé artefakty z kladenské historie jsou k vidění na výstavě „Kladenský led – 90 let“, která se ode dneška koná v Kladně ve Sládečkově vlastivědném muzeu v rámci oslav devadesátiletého výročí od vzniku kladenského klubu.



Vzácné předměty ve vitrínách, ale i vzácní hosté. Při včerejším slavnostním otevření se v kladenském muzeu sešla řada osobností z košaté klubové historie, nechyběli například Milan Nový, František Kaberle starší, Josef Vimmer, Zdeněk Müller nebo Vladimír Kopecký, kladenský mistr z roku 1959.

„Jsem rád, kolik se nás tady sešlo. Jak z té mladší, tak starší generace,“ pochvaloval si Josef Vimmer, někdejší excelentní střelec a později kouč, který dovedl tým v roce 1980 k zatím poslednímu, a celkově šestému ligovému titulu.

Jágrova výstroj, čepice, hokejka a dres s číslem 15 z doby, kdy hrál za žáky
Video se připravuje ...

Na výstavě jsou k vidění historické dresy, ale i výstroj. Třeba hokejka, se kterou válel Milan Nový, nejlepší střelec československé historie. „Když to vidím, doléhá na mě nostalgie. A je super, že se to podařilo dát takhle dohromady. Kladno má bohatou historii, určitě je na co vzpomínat,“ říkal Nový.

Během vernisáže rozdal spoustu podpisů, vyfotografoval se s někdejšími parťáky. A také hodně vzpomínal. "Těch věcí je spousta. Rád si vybavuju hlavně všechny ty tituly. Když jsme jich vyhráli tolik, to už nebyla náhoda," pousmál se. Kladno celkem ligu vyhrálo šestkrát, pětkrát u toho byl právě i Nový.

K vidění je i hokejka, s kterou jako malý klučina hrával Jaromír Jágr. Včetně dresu s číslem 15. A také kulich s nápisem PZ, právě za tento klub začleněný pod Kladnem (pracovní zálohy) dnes 42letá legenda hrávala. „Jsem moc rád, že jsme to sehnali. Bylo to na poslední chvíle, ale podařilo se to. Velký dík patří hlavně paní Jágrové, mamince od Jaromíra, která nám to dodala,“ uvedl Vít Heral, tiskový mluvčí klubu.

Výstava je jednou z mnoha akcí, kterou Rytíři pořádají v rámci oslav devadesátiletého výročí. U této příležitosti slavný klub zveřejnil i seznam 27 osobností, které budou uvedeny do Síně slávy kladenského hokeje.

Kdo bude uveden do Síně slávy Kladna?

BACÍLEK Stanislav, BAUER Lubomír, ČERMÁK Bohumil, JÁGR Jaromír st., JÁGR Josef, KABERLE František ml., KABERLE František st., KRÁSA Miroslav, KŘIVÁČEK Miroslav, KULÍČEK Jiří, LAITNER Hugo, MÜLLER Zdeněk, NELIBA Jan, NOVÁK Eduard, NOVÝ Milan, POSPÍŠIL František, PROCHÁZKA Martin, PROŠEK Bohumil, SKRBEK Milan, SÝKORA Václav, SÝKORA Vlastimil, ŠINDLER Zdeněk, VEJVODA Otakar st., VEJVODA Otakar ml., VIMMER Josef, VINŠ Jaroslav, VOLF Jaroslav.

Pozn: V abecedním pořadí

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud