15. září 2020 • 12:57

Kauza „lékař“ v první lize! Prostějov volá po doživotí, Dukla se brání

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza, která bude mít dohru. Na prvním kole Chance ligy mezi Jihlavou a Prostějovem (3:2) chyběl zdravotník, hostující útočník Michal Gago si hned v prvním střídání vyhodil rameno a na ošetření čekal marně. Alespoň podle Jestřábů, kteří zuří. „Za mě je to doživotní zákaz činnosti. Jak pro všechny rozhodčí, tak i pro pana Bedřicha Ščerbana (jednatele Dukly)," stálo v oficiálním prohlášení prostějovského generálního manažera. Domácí pak reagovali vyjádřením, že na zápase byla sanitka s personálem, zpochybnili i stížnosti na prodlevu v ošetření.



Co se vlastně stalo? Pojďme popořadě: na utkání prvního kola Chance ligy mezi Jihlavou a Prostějovem nebyl přítomen lékař a hned v prvním střídání si přivodil zranění hostující útočník Michal Gago. Vyhozené rameno mu ošetřili až za hodinu v nemocnici. „Výsledkem bude výrazně delší rekonvalescence, než by tomu bylo v případě ošetření na stadionu, jak nařizují technické normy," stálo v oficiálním prohlášení generálního manažera Jaroslava Luňáka na webu Jestřábů.

Podle něj o absenci zdravotníka vědělo vedení Jihlavy a také všichni rozhodčí. „I přes upozorňování z naší strany nechali zápas dohrát. Za mě je to na doživotní zákaz činnosti jak pro všechny rozhodčí, tak i pro pana Bedřicha Ščerbana," pokračovalo prostřejovské stanovisko. „Vystavit takovému riziku hráče nejen našeho týmu, ale i hráče vlastního týmu hraničí s trestní odpovědností."

Jihlava porazila v prvním kole Chance ligy prostějov 3:2, utkání ale bude mít zřejmě dohru
Jihlava porazila v prvním kole Chance ligy prostějov 3:2, utkání ale bude mít zřejmě dohru

Jihlava porazila Prostějov 3:2, výsledek ale nepříjemná událost, kterou hosté hodlají náležitě řešit, kompletně zatmavila. „LHK Jestřábi Prostějov budou žádat kontumaci výsledku utkání soudní cestou o náhradu škody, kterou HC Dukla Jihlava svým nezodpovědným chováním způsobila,“ dodal Luňák. Případem už se zaobírají disciplinární i sportovně-technické komise, což potvrdil pro server hokej.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

„Nemohu předjímat rozhodnutí, ale nemyslím si, že trestem bude až kontumace. Došlo sice k závažnému pochybení pořadatelské služby, takže s největší pravděpodobní bude pořádající klub potrestán, nicméně to pochybení nemělo přímý vliv na výsledek zápasu," vysvětloval Zikmund.

Řídící pracovník Chance ligy Pavel Setikovský se pro iSport.cz víc vyjadřovat nechtěl. „Oficiální verdikt není. Zatím je jasné, že došlo ke zranění a komise se případem zabývají," řekl stroze.

Dukla se nejprve nechtěla do rozhodnutí odpovědných orgánů k celému incidentu rovněž vyjadřovat, pak však situaci přehodnotila. „Na zápas byl řádně objednán lékař a sanitka. Bohužel došlo k situaci, kdy se lékař nedostavil na zápas," sepsala na svém webu. Klub má zároveň také svého závodního doktora, který ovšem nemohl být přítomen kvůli dodržení koronavirové karantény.

„Vzhledem k manipulativním výrokům, vytvářející neodpovídající nátlak na vedení Českého hokeje, bereme zveřejnění naší reakce jako adekvátní krok. Sanitka se zdravotním personálem, a to zdůrazňujeme, byla přítomna od začátku zápasu," pokračoval klub s dovětkem, že ho zranění soupeřova hráče mrzí. „Lední hokej je však kontaktní sport a ke zraněním v něm bohužel občas dochází, nešlo o zavinění protihráče ani faul."

Oba kluby se výrazně rozcházejí v názoru na včasné ošetření Gaga. Zatímco si Prostějov stojí za prodlevou, která před ošetřením 22letého útočníka nastala, Dukla tvrzení rázně odmítá. Podle ní hráče sanitka několik minut po zranění, ještě v první třetině, odvezla do jihlavské nemocnice. „Může to potvrdit i zástupce hlavního pořadatele," hájili se domácí.

Prohlášení navíc doplnili o výroky primáře chirurgického oddělení fakultní nemocnice Plzeň, s nímž jinak nejsou v kontaktu, a poprosili ho o oficiální stanovisko. „Reakce majitele hokejového klubu Prostějova je neadekvátní a nesprávná. Zpoždění repozice po rtg vyšetření nemá vliv na délku rehabilitace," stojí v posudku. Jinými slovy, čas ošetření v případě vyhozeného ramena nehraje při rekonvalescenci roli.  

„Nesouhlasíme s tvrzením, že nepřítomnost lékaře ovlivnila průběh zápasu. Je nám líto, že volání po kontumaci zápasu zavdává domněnku, že prioritně ve stížnosti nejde o zdraví hráčů a řešení politováníhodné situace, ale o zisk bodů, zajištěný děním mimo sportoviště," pokračovala Dukla. Prostějovské vyjádření je podle ní zřejmě určené laické veřejnosti se snahou vytvořit nátlak.

„Tato skutečnost a toto chování nahrává nejen u fanoušků nepříjemným myšlenkám, jakými způsoby se bude v této komplikované sezoně bojovat. To nás na startu takto složitého ročníku hodně mrzí a jednoznačně se s podobným chováním odmítáme ztotožnit," zakončil jihlavský management text publikovaný na oficiálních stránkách. V kauze rozhodně nepadlo poslední slovo, komise Českého hokeje by měly rozhodnout do konce týdne.

A pak zřejmě bude znovu rušno.  

Vyjádření Jihlavy zabývající se problematikou rekonvalescence vykloubeného ramena

Po komunikaci s naším oddílovým lékařem z ortopedického oddělení Nemocnice Jihlava, p.o., vyplynulo, že by nedošlo k jinému postupu ošetření. Reponovat vykloubené rameno není tak jednoduchý zákrok, aby jej lékař provedl na střídačce či v kabině. Jsou lékaři, kteří by si to možná troufli, ale není to lege artis metoda a nedá se paušalizovat. Vzhledem k zachování objektivity, kdy vyjádření klubového lékaře HC Dukly Jihlava by mohlo být zpochybňováno jako neobjektivní, jsme požádali o vyjádření jiného lékaře ze vzdáleného města, který s námi není v propojení a do oslovení a žádosti o posudek se s jednatelem klubu neznal. Jde o MUDr. Václava Karnose, primáře chirurgického oddělení fakultní nemocnice Plzeň:

„Vykloubení ramenního kloubu je časté poranění hokejistů. Provést okamžitou repozici t.j. návrat kloubní hlavice do jamky vyžaduje určitě zkušenosti a i štěstí; přesto to však není postup legé artis, protože před repozicí by mělo být provedeno rtf vyšetření k vyloučeni zlomeniny. Takže reakce majitele hokejového klubu LHK Jestřábi Prostějov je zcela neadekvátní a nesprávná. Zpoždění repozice po rtg vyšetření nemá vliv na délku rehabilitace a další zapojeni hráče do tréninku. Po 4 týdnech fixace a poté rehabilitaci může za 14 dní po rehabilitaci nastoupit k zápasu a je jedno jestli byla repozice provedena hned na místě či do hodiny po rtg vyšetření v nemocnici. Průběh je zcela totožný. S pozdravem prim.chir.oddeleni FN Plzen a klubový lékař HC Škoda Plzeň.“ (překlepy opraveny – pozn. redakce).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud