26. května 2009 • 18:40

Město Hradec Králové koupí podíl od Pardubic

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Město Hradec Králové koupí od pardubického extraligového klubu HC Moeller za 6,5 milionu korun čtyřicetiprocentní podíl v hradeckém prvoligovém hokejovém klubu. Se záměrem koupě dnes souhlasili hradečtí zastupitelé.



Konkrétní smlouvy o prodeji by měli schvalovat v červnu, řekl ČTK mluvčí radnice Václav Svoboda. Koupí Hradec Králové svůj podíl v klubu posílí na 91 procent.

Pardubický HC Moeller podnikatele Romana Šmidberského původně za akcie požadoval osm milionů korun. I při nižší ceně na transakci vydělá miliony. Když pardubický klub do hradeckého hokeje v roce 2000 vstupoval, zaplatil za dvoupětinový podíl 400.000.

Na červnovém zasedání zastupitelstva také bude muset ekonomický náměstek Boris Herman (ODS) předložit návrh, kde město na akcie vezme peníze. Zatím se podle Svobody počítá s variantou, že peníze půjdou z rozpočtové rezervy.

Někteří opoziční zastupitelé za ČSSD cenu označili za přehnaně vysokou. Herman tvrdí, že částka odpovídá hodnotě podílu.Město jako majoritní akcionář hradeckého klubu nyní drží 51 procent. Zbývajících devět procent drží občanské sdružení HC Lev Hradec Králové.

Hokejového stadionu a jiného městského nemovitého majetku se prodej netýká.Podíl Pardubic chce radnice koupit proto, aby jej pak mohla nabídnout novému strategickému partnerovi, s kterým by se pak klub probojoval do extraligy. Do nejvyšší soutěže by Hradečtí chtěli postoupit do pěti let.

Nový partner, který by v klubu mohl získat i majoritu, by měl klubu ročně přinést minimálně 30 milionů korun. Současný roční rozpočet klubu je 25 milionů, z nichž polovinu platí město a zbytek ostatní partneři.Šmidberský vlastní v pardubickém klubu od loňského roku 50,11 procenta akcií, za které městu Pardubice zaplatil 25 milionů korun.

Na podnět ČSSD prodej vyšetřuje Okresní státní zastupitelství. Kvůli ekonomickým potížím sponzorů v nynější hospodářské krizi se příjmy pardubického extraligového klubu snížily až o třetinu. Klub proto chce pomoc od pardubické radnice.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud