Jakub Hlaváč
26. dubna 2014 • 10:34

Lovec Mozjakin chce trofej. Proti Lvu stojí nejlepší hráč mimo NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MAGNITOGORSKU | Vyfotil se s zastřeleným jelenem a loveckou puškou. Oděný v maskáčích pózoval útočník Sergej Mozjakin s úlovkem na sociální síti a vzkazoval do Prahy, že chce další trofej. Lva. Teď proti němu hvězda Magnitogorsku válčí ve finále KHL, série je vyrovnána 2:2 na zápasy. Pátý se hraje dnes na ledě Metallurgu (ONLINE od 13:00).



Z V R P Skóre B

Odsunuli ho z olympijské nominace, nebyl jim dost dobrý. A tak Rusové domácí turnaj v Soči opouštěli smutní, zhrzení. Po čtvrtfinálové prohře s Finskem. Mnozí pak měli jasno. Chyběl Sergej Mozjakin. Vládce KHL.

„Nominaci respektuji, ale podle mého se mělo najít místo pro Mozjakina se Zaripovem. Překvapuje mě, že v týmu nejsou. Do Soči nepojedou nejproduktivnější hráči KHL?“ mračil se tehdy legendární Boris Michajlov v listu Sport-Express.

I doma totiž tento hokejový umělec zůstává ve stínu jiných star, lehce opomíjený. Zbožňovaný Ilja Kovalčuk, extravagantní Alexandr Radulov, ti mají rezervovanou slávu. Jenže jestli jsou nejlepší i ve hře není ani zdaleka jisté.

Kapitán Metallurgu se vytrvale snaží dokazovat, že nikoliv. Že on je nejlepším v lize. Za šest let její existence čtyřikrát vyhrál bodování, dvakrát byl nejlepším střelcem. Ale ani jednou nepozvedl Gagarinův pohár. Ve finále byl pod vedením Miloše Říhy v roce 2011, teď má šanci číslo dva.

„Je to skvělý hokejista,“ neváhal chválit Kari Jalonen, kouč pražského Lva. Moc dobře ví, že ve svém souboru podobné eso nenajde. Svou hlavu zaměstnává přemýšlením, jak lovce chytit do pasti. Sebrat mu radost ze hry.

Ondřej Němec v souboji s Kovářem
Ondřej Němec v souboji s Kovářem

Ocelárny mu ročně pošlou 84 milionů korun

Jenže jak, to je těžká otázka. „Na každého technika platí tvrdost, musíme ho trochu otrávit. Na druhou stranu je potřeba dělat to čistě, v rámci pravidel. Protože v přesilovce nás právě on potrestá,“ nabízel svůj pohled Martin Ševc, obránce Pražanů.

Právě on spustil po čtvrtém klání ohňostroj emocí, když do dvojnásobného mistra světa vrazil při cestě do kabiny. „Tohle se nedělá,“ zlobil se Mike Keenan, trenér Magnitogorsku. Pěsti pak obnažili Ryan O´Byrne a Oskar Osala.

Ale zpátky k Mozjakinovi. Nikdy si nezahrál v NHL, v zámoří nastoupil pouze k pár zápasům v juniorce. Pak si hledal zaměstnání pouze ve své zemi. Zatím nepotřeboval chodit jinam, komplikovat si kariéru.

V Rusku je mu dovoleno vše. A finančně taky nestrádá. Movité ocelárny mu na účet ročně pošlou 4,2 milionu dolarů, což přibližně odpovídá 84 milionům korun. Pokud byste se ptali na nejlépe placené hráče Pražanů, pak vězte, že jejich maximální gáže dosahuje 27 milionů korun.

Třiatřicetiletý křídelník kromě svých technických schopností a vynikajícího čtení hry udivuje i velmi čistým trestním rejstříkem. Během základní části aktuální sezony byl vyloučen pouze čtyřikrát, nenechá se rozptylovat diskusemi se soupeři, sudími.

Soustředí se pouze na pokoření dalších soků. Teď má na mušce ty z Česka. Buďte si jistí, že dnes mu bude věnována maximální pozornost.


 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud