9. února 2017 • 04:10

Hokejová LM se s fotbalem nedá srovnat, nevyplatí se ani vítězi

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga mistrů je ve sportovním světě pojem. Díky fotbalu. Prestiž této soutěže přesahuje každou ligu a pro hráče je svátkem dostat se mezi evropskou elitu. V hokeji je to zatím se soutěží stejného jména trochu jiné. Je v plenkách a nemá takovou úroveň co se týče fanouškovského povědomí ani financí. „Z ekonomického hlediska pro nás Champions League není dobrým krokem," řekl předseda čerstvých vítězů z Frölundy Mats Grauers po triumfu ve finále nad Spartou.



Až se v červnu v Cardiffu rozhodne fotbalové finále Ligy mistrů, vítězný klub obohatí své konto téměř o miliardu korun. Moc pěkná finanční podpora, s tím už se dá hezky naložit. V hokejovém ekvivalentu soutěže to je ale úplně jiné, vyplácí se skutečně jen zlomek částky. Vítězný tým z Frölundy si na prize money z celého ročníku vydělal v přepočtu pouze asi 4,2 milionu českých korun.

Pech: Teď převažuje zklamání, ale sezona v Lize mistrů se nám povedla
Video se připravuje ...

Velké většinu z celé částky tak vítěz vloží jen do režie. „Soustředíme se především na ligu, ta je pro nás prioritou a je i hlavním zdrojem příjmů," řekl Grauers pro Aftonbladet.

Přitom Frölunda si zatím na Ligu mistrů udělala malý monopol, ve všech třech pořádaných sezonách se dostala do finále a poslední dva ročníky vyhrála. K finálovému zápasu přistoupila zodpovědně a pořádání duelu na svém ledě se nechtěla za žádnou cenu vzdát. I když Sparta měla zájem a věřila, že O2 Arenu v Praze by dokázala možná i vyprodat.

Pražský tým se obecně mohl o své příznivce opřít. Celkem se v soutěži objevilo 48 týmů a Sparta se průměrem 4 926 fanoušků na zápas dokázala umístit na sedmém místě v návštěvnosti. To staronový vítěz na tom byl podstatně hůř, na Frölundu chodilo v průměru 2 560 fanoušků, a to stačilo až na 28. místo.

Pro další ročník se počet účastníků sníží o celých 16, zápasy by tak mohly být vyrovnanější a účast v soutěži tedy prestižnější.

Trenér Sparty Kalous po finále LM: Byl jsem nadšený z fanoušků, mrzí mě závěr
Video se připravuje ...

Štáfek: Natočit hokejový Vyšehrad? Inspirace je taky dost
Video se připravuje ...

Hráči Frölundy se radují z rozhodujícího gólu v prodloužení ve finále LM proti Spartě
Hráči Frölundy se radují z rozhodujícího gólu v prodloužení ve finále LM proti Spartě

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud