9. ledna 2018 • 20:23

SOUHRN LM: Liberec v semifinále LM urval s Växjö remízu, Třinec zkolaboval

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Velmi nelehké pozice budou mít za týden v odvetných duelech semifinále play off Ligy mistrů hokejisté Třince a Liberce. Oceláři prohráli kvůli nepovedené druhé části v Jyväskylä 2:4 a doma odvrátí vyřazení pouze výhrou minimálně dvoubrankovým rozdílem, Bílí Tygři půjdou do odvety na ledě Växjö za vyrovnaného stavu 1:1.



Hlavní kouč Liberce Filip Pešán po návratu z mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu sledoval duel jen z tribuny. Tým vedli jako dosud při jeho absenci asistent Karel Mlejnek s Vladimírem Čermákem.

"Odehráli jsme velice kvalitní utkání oběma směry. Z obou stran to bylo velice dobře odehrané v oslabení. Mrzí nás neproměněné přesilovky pět na tři, ale stává se to. Toto utkání není na tři, ale na šest třetin. Jsme v půlce a hrajeme dál," řekl Mlejnek.

Úvod utkání velké šance nenabídl a Liberec se ubránil i při čtyřminutovém trestu Jeníka za napadení při souboji před brankářem Andrénem. Největší šanci měl v přesilovce Reddox.

Liberec byl nejblíže branky ve 12. minutě, ale gólman Växjö Bližňákovu dorážku kryl. Po vyloučeních Rahimiho a Josefssona hráli Bílí Tygři 42 vteřin v pěti proti třem, ale tlak ve vedoucí branku neproměnili. S dvěma střeleckými pokusy neuspěl Bakoš.

Po 33 vteřinách druhého dějství se dočkal lídr švédské ligy vedení po Janusově chybě. Liberecký brankář vyjel mezi kruhy rozehrát puk, ale poslal jej na hokejku Reddoxe, který trefil prázdnou branku.

"Puk trošku poskakoval a nesedl mi. Bál jsem se do něj opřít trošku víc, aby nevyletěl mezi fanoušky. Určitě je to moje chyba, beru to na sebe. Jsem velice rád, že kluci dali aspoň jeden gól a je to 1:1 a díky nim tam jedeme za nerozhodného stavu," prohlásil Jaroslav Janus.

"Můj gól byl velmi šťastný. Pomohl mi náhodný odraz kotouče a jsem rád, že jsem dokázal dostat puk přes bránící hráče až do branky," uvedl Reddox. Mlejnek Janusovi chybu nevyčítal. "To se prostě stane. Jaro Janus mužstvo několikrát podržel," uvedl asistent libereckého kouče.

Växjö mohlo zvýšit, ale Janus tentokrát domácí podržel. Ve 27. minutě unikl Reddox, ale ztroskotal s blafákem do bekhendu na betonu libereckého gólmana. Na druhé straně se dostal do nájezdu na Andréna Bakoš, který neuspěl i proto, že byl atakován, a zlobil se na rozhodčí, že nedovoleně. Při Vlachově trestu nepřekonali Januse Shinnimin a Calof.

V úvodu závěrečného dějství měli při Špačkově trestu velké šance na zvýšení náskoku Shinnimin a Kiiskinen. Ve 47. minutě se ale radovali domácí. Lakatoš se natlačil před branku a Jašek vyrovnal. "Řekli jsem si před buly, co uděláme. Laky šikovně vyjel před bránu a dal mi to, já jsem tam měl prázdnou bránu. Jen jsem do toho plácnul a naštěstí to tam padlo," popsal Jašek.

Následně šel pykat Nettenberg, ale Liberci se přesilovka nepovedla. Naopak Severočeši měli štěstí, že z brejku minul v oslabení Reddox. Liberec mohl otočit skóre. Nejdříve ale neuspěl Ordoš, který se probil před branku. Pak při vyloučeních Calofa a Rahimiho domácí nevyužili ani 55 vteřin trvající výhodu pěti proti třem.

Reddox, který měl v utkání řadu šancí, pomýšlel na lepší výsledek. "Měli jsme dostatek šancí, abychom utkání vyhráli a vypracovali si výhodu do odvety. Liberec ale odehrál velmi dobrý zápas, remíza proto není úplně špatný výsledek. Nicméně nás doma čeká ještě hodně práce," uvedl jednatřicetiletý bývalý hráč Edmontonu, kde se potkal i s libereckým bekem Ladislavem Šmídem.

Góly

Domácí: 46:17. Jašek

Hosté: 20:33. Reddox

Sestavy

Domácí: Janus (Will) – Pyrochta, Ševc (C), Kolmann, Šmíd (A), Jánošík, Derner, Bednář – Lakatoš, Jelínek (A), Jašek – Bakoš, Mikyska, Krenželok – Ordoš, Bližňák, Vlach – Jeník, Vantuch, Špaček.

Hosté: Andrén (Fasth) – Lundberg A., Martinsson, Rahimi, Persson, Welch, Andersson, Bokk, Bohm – Shinnimin, Rosén, Calof – Kiiskinen (A), Pesonen, Brodecki – Reddox (C), Fröberg – Netterberg – Carnbäck, Josefsson (A), Lundberg M..

Rozhodčí

Vikman, Vinnerborg – Lhotský, Ondráček

Stadion

Návštěva

5 718 diváků


Hokejisté Třince prohráli v úvodním utkání semifinále play off Ligy mistrů na ledě Jyväskylä 2:4. Ocelářům se finále, jež mohou případně hrát v domácím prostředí, vzdálilo ve druhé části, kdy finský tým otočil stav z 0:1 na 4:1, i díky tříbrankové smršti během 135 vteřin. Odveta je na programu za týden od 17 hodin.

Třinečtí zápas na severu Evropy skvěle odstartovali. V úvodní třetině hýřili herní i střeleckou aktivitou. Vážněji zahrozil jako první v deváté minutě kanonýr Růžička, gólman Olkinuora byl však pozorný. Už po chvilce se vytáhl i proti Draveckému, ale na Adamského teč při přesilovce ve 12. minutě byl už krátký.

Ve druhém dějství ubránili Oceláři úspěšně oslabení, pak je při Immonenově sólu zachránil pohotovým zákrokem gólman Hamerlík, jenže pak už sílící tlak momentálně čtvrtého týmu finské ligy přinesl úspěch - ve 27. minutě se z kruhu pro vhazování trefil Rooba.

Krátce po polovině zápasu přišla krizová chvíle pro Třinec. Nejprve fauloval Musil, jehož na trestnou lavici zanedlouho následoval s trestem na dvě plus dvě minuty za vražení na hrazení Jank. Domácí měli k dispozici 43 sekund přesilovky pět na tři a na jejím konci udeřil Mäenpää.

Zkušený bek, který v kariéře prošel i Lvem Praha, navíc ještě o necelé dvě minuty později sám stihl další povedenou ranou zvýšit při druhé části Jankova trestu na 3:1. A dílo třinecké zkázy dokonal o dalších 24 vteřin později Kolehmainen.

Hosté s vědomím velkého manka pro odvetu zdaleka nerezignovali a snažili se usilovně vrátit co možná nejvíce do hry o postup. Podařilo se jim to alespoň částečně. Svačina sice ještě na začátku třetí třetiny nevyzrál na Olkinuoru, ale Marcinko ve 43. minutě snížil. Další šance na obou stranách už změnu skóre nepřinesly.

Góly

Domácí: 26:25. Rooba, 32:04. Mäenpää, 33:55. Mäenpää, 34:19. Kolehmainen

Hosté: 11:47. Adamský, 42:16. Marcinko

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Laurikainen) – Vainio, Kalteva, Mäenpää, Kuukka, Jokinen, Ikonen, Yonkman – Nattinen, Immonen, Tuppurainen – Rooba, Kanninen, Louhivaara – Puustinen, Suomela, Turkulainen – Saari, Stråka, Kolehmainen – Likola

Hosté: Hamerlík (Hrubec) – Adámek, Krajíček, Roth, Linhart, Musil, Jank, Kovář – Růžička, Marcinko, Svačina – Cienciala, Vlach, Dravecký – Martynek, Polanský, Adamský – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík

Rozhodčí

Hoppe (GER), Nord (SWE) – Nieminen, Pesonen (oba FIN)

Stadion

LähiTapiola Areena, Jyväskylä

Návštěva

2 646 diváků

Liberecký obránce Ladislav Šmíd povalil útočníka Andrewa Calofa z Växjö
Liberecký obránce Ladislav Šmíd povalil útočníka Andrewa Calofa z Växjö

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud