Květoslav Šimek
8. ledna 2024 • 12:25

Pekelné tempo. Semifinále Ligy mistrů je pro Vítkovice úspěch i komplikace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radost, nebo starost? Semifinále Champions Hockey League je pro Vítkovice událost, zatím největší klubový úspěch v hokejové Lize mistrů. Na druhou stranu se tím ještě zvýšily zápasové otáčky. V následujících 24 dnech na Vítkovice čeká 12 duelů. Kolotoč začíná v úterý v Ostravě prvním semifinále se švédskou Skellefteou (18:00). „Bude to jako v NHL, kdy se během sezony převážně hrají zápasy a moc se netrénuje,“ glosuje sportovní ředitel a trenér Roman Šimíček.



Před Vítkovicemi stojí solidní výzva. Do finále hokejové Ligy mistrů se z českých klubů od roku 2014, kdy se obrozená soutěž pro evropskou elitu rozjela, probojovaly pouze Sparta Praha a Mountfield HK. Pražané ve finále 2017 nestačili na švédskou Frölundu (3:4 p), Hradečtí podlehli stejnému soupeři v roce 2020 (1:3).

„Vybočíme z extraligy a vrhneme se na Ligu mistrů,“ těší se vítkovický útočník Rastislav Dej. „Je to už semifinále, dokráčeli jsme daleko, takže si to chceme užít. A chceme se porvat o postup do finále. Těšíme se.“

Finále Ligy mistrů už si z vítkovického kádru zahrál obránce Juraj Mikuš. V sezoně 2016/17 oblékal dres Sparty, z třinácti duelů tehdy nastřádal 6 bodů (3+3). Z dosavadních pěti účastí v soutěži to je stále jeho nejvydařenější ročník. Aktuálně si Mikuš také nevede špatně, z 9 duelů v Lize mistrů má 4 body (1+3). Nejproduktivnějším hráčem týmu je Dominik Lakatoš (9/ 6+5), který se drží na druhém místě celkového pořadí.

Semifinále je pro Vítkovice sportovní úspěch. Nicméně finančně je i TOP čtyřka pro klub stále ztrátová. Komplikací je i další zápasová zátěž už tak extrémně našlapaného extraligového kalendáře.

„V lednu a únoru hrajeme hrozně moc zápasů,“ přitakal Roman Šimíček. „Budeme to mít hodně náročné, ale já věřím, že jsme na to, co nás čeká, dobře připraveni. Sami ale cítíme a těší nás, že se náš hokej začal zvedat. Na klucích je vidět, že mají z hokeje radost, což je ze všeho nejdůležitější. Jakmile vám to jde na ledě, únava rychleji mizí z těla a líp se vám dostává ze zranění. Jen musíme naordinovat správný režim, protože v lednu budeme hrát prakticky obden.“

Do sestavy se vrátí dva bronzoví medailisté z mistrovství světa do 20 let – obránce Matěj Prčík a útočník Matěj Přibyl, ale dva klíčoví útočníci Patrik Zdráhal a Jakub Kotala jsou kvůli zranění stále mimo hru. I v Lize mistrů mohou Ostravané využít borce z Chance ligy, kteří v extralize příležitostně vypomáhají. A že jich nebylo málo, vítkovický dres už oblékli Martin Dočekal z Třebíče (2/ 1+2), Tomáš Doležal z Přerova (2/ 1+0) a Tomáš Šoustal (4/0), Frenks Razgals (2/0), Aaron Berisha (1/0) a Ondrej Šedivý (1/0) z Poruby.

„Asi to bude podobné jako v NHL, kdy se během sezony převážně hrají zápasy a moc se netrénuje,“ přemítal Šimíček. „Pokusíme se něco natrénovat v únorové repre pauze, nevíme však, zda nám tam neskočí odložený zápas s Kladnem. Uvidíme, jak to dopadne. Jak říkám, hlavní je, aby kluci zůstali fresh a hokej je dál bavil jako právě teď.“

Švédská Skelleftea bude hrát v aktuálním ročníku Ligy mistrů proti českému týmu počtvrté. V základní části doma padla s Pardubicemi (3:4), v osmifinále vyřadila mistrovský Třinec (venku 3:4, doma 5:2).

„Těžký soupeř, ale v CHL nám vždy povolí hlavy a psychicky jsme úplně jinde než v extralize,“ připomněl Roman Šimíček. „Nikdo není zatížený tím, že když se prohraje, tak to bude obrovský průser. I proto si všichni přejeme, abychom se i v lize co nejdříve odpíchli od spodku tabulky, ať jsme v klidnějších vodách, můžeme hlavy povolit a kluci ukážou, že hokej uhrát umí.“

Cesta Vítkovic do semifinále Ligy mistrů

Základní skupina

  • Mnichov - 4:3 sn (doma)
  • Rapperswil - 4:1 (doma)
  • Lahti Pelicans - 0:4 (venku)
  • Ilves Tampere - 2:3 sn (venku)
  • Biel - 4:3 p (doma)
  • Ingolstadt - 5:0 (venku)

Osmifinále

  • Lahti Pelicans - 3:0 kontumačně (venku) a 1:1 (doma)

Čtvrtfinále

  • Rapperswil - 1:2 (venku) a 5:1 (doma)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud